Tandrensning

En tandrensning på din kat foregår i fuld bedøvelse. Det er nødvendigt for at kunne lave en grundig behandling og at kunne tage røntgen af alle tænderne. På TandDyreklinikken prioriterer vi en sikker og skånsom bedøvelse højt – og vi er faktisk gode til det!

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at din kat har behov for en tandrensning

Kontakt tanddyrlægen, hvis…

 • Der er synlige tandsten på tænderne. Især langs med tandkødskanten, hvor de brunlige/gullige belægninger kan skjule bakterier i dybden ned i tandkødslommerne.
 • Din kat lugter dårligt fra munden.

Eller hvis du oplever at…

 • tandkødet bløder ved berøring eller tandbørstning.
 • der er tegn på resorptive læsioner i tænderne langs tandkødskanten.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan f.eks. hjælpe med råd om der er behov for en Tandkonsultation først, eller om der skal bookes tid til en Tandrensning med det samme.

Hvordan foregår selve Tandrensningen på TandDyreklinikken?

På TandDyreklinikken har vi en helt fast procedure for en grundig tandrensning. Vi kalder det for en ”Oral Status”.

Når patienten er bedøvet og al overvågningen etableret, starter vi med katten liggende på den ene side. Der fjernes tandsten (Grovdepuration) med ultralyd og der tages tandrøntgenbilleder af alle tænderne på den side.

De steder, hvor der er tandkødslommer, foretages nu en oprensning i dybden (Findepuration) og til slut poleres alle tænderne. Alle fund noteres på en tandjournal. Herefter vendes patienten om på den anden side og hele proceduren gentages på alle tænder på den anden side.

Til slut foretages eventuelle mindre hurtige indgreb. Hvis der skal foretages egentlige større operationer, vil vi aftale en ny tid for dette. Dette gøres for at undgå for lange bedøvelser og for at kunne planlægge vores operationstider og undgå for meget ventetid.

Et trygt valg

Er det første gang din kat skal have renset tænder? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både kat og ejer. Vi arbejder på at minimere stress, når I besøger TandDyreklinikken. Er katten afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Tandrensningen

Katten kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje katten, mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om, hvad vi har fundet, lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer i forhold til at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere behandlinger, som skal foretages.

En Tandrensning er ikke bare en Tandrensning

Ved en tandrensning er det meget vigtigt, at vi finder alle de tandkødslommer, der er opstået omkring tænderne. Hvis man kun fjerner den synlige tandsten, men glemmer at rense op nede i tandkødslommerne, vil behandlingen ikke have nogen videre gavnlig effekt. Til gengæld vil den grundige oprensning betyde en verden til forskel for sundheden i den enkelte hunds mundhule.

Til at finde tandkødslommerne med, anvender vi en ”pochemåler”. Det er et instrument, som måler dybden fra tandkødskanten og ned til bunden af tandkødslommen. Vi måler flere steder omkring hver enkelt tand, for at skabe os et overblik over sundheden af tænderne, hver især. Man kan sige, at vi behandler mundhulen hos en hund som 42 individuelle patienter (hver tand er en patient for sig).

Til at kunne vurdere tændernes sundhed under overfladen bruger vi røntgen. Tandrøntgenoptagelser i forbindelse med tandrensninger er absolut nødvendigt. Vi anser det for at være en mangelfuld behandling, hvis man laver en tandrensning uden at tage tandrøntgenbilleder. På omkring halvdelen af de patienter, hvor vi ikke har fundet noget ved den kliniske undersøgelse, finder vi en lidelse, som kræver behandling, når vi tager røntgenbilleder. Derfor er røntgen så vigtigt.

På TandDyreklinikken har vi det mantra, at vi ikke vil sende patienter, vi har haft til operation, hjem med ikke opdagede lidelser i mundhulen. For at sikre dette må vi tage røntgen af alle og samtidig lave en grundig klinisk undersøgelse. Tandrøntgen er derfor en del af pakkeprisen på Tandrensning og kan ikke fravælges.

50

Når vi tager røntgenbilleder, finder vi på ca. 50% af hundene behandlingskrævende tandlidelser.

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med tandrensning på katten her.

Hvad koster det?

Tandrensningen udføres altid på en fuldt bedøvet kat, så man kan komme til at undersøge tænderne grundigt – også med røntgenbilleder. Da mere end halvdelen af alle katte har de såkaldt Resorptive Læsioner, som er smertefulde, tager vi tandrøntgen af alle tænderne på alle de katte vi foretager tandrensning på. Røntgen er den eneste sikre måde at finde de resorptive læsioner på, så de kan blive behandlet.

Alle katte er intuberede under bedøvelsen og tilkoblet overvågning for at gøre operationen så sikker som muligt.

Spørgsmål og svar om tandrensning på katten

Kan man selv fjerne tandsten på katten hjemme?

Det kan man i teorien godt, men det har ikke den store effekt. Det er nemlig ikke tandstenene, som er farlige. De er et udtryk for, at der på tanden har været plak og bakterier gennem længere tid. Det kan skyldes resorptive læsioner og det kan være et tegn på både betændelse og smerter. Derfor er det ikke nok at fjerne tandsten. Man skal også rense op nede i eventuelle tandkødslommer og undersøge tanden for sygdomme.

Hvor tit skal en kat have renset tænder?

Vores anbefaling er en gang om året. Det er langt fra alle katte som har behov for den egentlige tandrensning så ofte, men da de smertefulde resorptive læsioner udvikler sig fra rødderne, vil en årlig kontrol, være den bedste måde at få opdaget og behandlet en eventuel tandpine på.

Hjælper det at børste tænder på katten?

Ja, det hjælper at børste tænder. Vi anbefaler tandbørstning en gang dagligt. Spørg gerne på klinikken om gode råd til at komme i gang. Ikke alle katte vil acceptere at få børstet tænder.

Det siger dyreejerne…

 • Tryg og kompetent behandling. Har været hos Jens flere gange med mine to katte - altid samme, fremragende behandling. God tid, ingen stress. Rart for dyr og mennesker. Og meget pædagogisk - man forstår, hvad Jens gør - og hvorfor. Tak!

  Anne Meiniche
 • Tandklinikken er top professionelle. Har som katteejer i mange år været i berøring med mange forskellige dyrlæger. På tandklinikken føler jeg mig meget tryg i forhold til den behandling mine katte får. Vi mennesker går jo også til en tandlæge når det handler om vores tænder og ikke den almene praktiserende læge. Derfor er jeg meget glad for at jeg hørte om tandklinikken gennem de sociale medier.

  Jannie Sandersen
 • Sødt personale med en meget høj faglig viden og erfaring. Har fem katte ialt og det bliver fremover Tanddyreklinikken der får lov at tage sig af mundhuleproblemer hos dem.

  Lene Larsen, december 2017
 • Min kat, Sheba, fik en yderst professionel og grundig tandbehandling. Jeg fik svar på alle mine spørgsmål. Efter operationen fik jeg medicin med hjem til hende med en rigtig fin instruktion i, hvornår og hvordan Sheba skulle have medicinen. Dagen efter Shebas operation blev jeg ringet op af TandDyreklinikken, som spurgte, hvordan hun havde det. Det var en omsorg, der varmede. TandDyreklinikken kan helt klart anbefales - en bedre behandling findes ikke.

  Susanne Holm-Lauritzen

Mange års erfaring med tandrensninger

På Tanddyreklinikken er vores personale specielt uddannet til at udføre Tandrensninger. Vores dyrlæger har været på en lang række kurser og kongresser med efteruddannelse indenfor netop dette. Vores veterinærsygeplejersker har speciale i tandbehandling og bedøvelse (anæstesi) og har ligeledes års erfaring indenfor tandrensninger.

På TandDyreklinikkens Education Center underviser vi jævnligt andre dyrlæger og veterinærsygeplejersker i netop tandrensninger og optagelse af tandrøntgenbilleder.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid

Forebygge fremfor at behandle. Mange af vores patienter kommer så sent til tandrensning, at der viser sig behov for at operere tænder ud eller anden type af operation for at fjerne smerter og infektion. Vi vil derfor gerne opfordre til, at man ikke venter for længe med at få lavet en Oral Status på sin hund.