Tandrensning

En Tandrensning foregår i fuld bedøvelse. Det er nødvendigt for at kunne lave en grundig behandling og kunne tage røntgen af alle tænderne. På TandDyreklinikken prioriterer vi en sikker og skånsom bedøvelse højt – og vi er faktisk gode til det!

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at din hund har behov for en tandrensning

Kontakt tanddyrlægen, hvis…

 • Der er synlige tandsten på tænderne. Især langs med tandkødskanten, hvor de brunlige/gullige belægninger kan skjule bakterier i dybden ned i tandkødslommerne.
 • Din hund lugter dårligt fra munden.

Eller hvis…

 • Tandkødet bløder ved berøring eller tandbørstning.
 • Hunden har løse tænder i munden.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan f.eks. hjælpe med råd om der er behov for en Tandkonsultation først, eller om der skal bookes tid til en Tandrensning med det samme.

Hvordan foregår selve Tandrensningen på TandDyreklinikken?

På TandDyreklinikken har vi en helt fast procedure for en grundig tandrensning. Vi kalder det for en ”Oral Status”.

Når patienten er bedøvet og al overvågningen etableret, starter vi med hunden liggende på den ene side. Der fjernes tandsten (Grovdepuration) med ultralyd, og der tages tandrøntgenbilleder af alle tænderne på den side. Herefter måles der tandkødslommer på denne side af alle tænderne.

Røntgenbillederne vurderes og sammenholdes med lommedybderne og hver enkelt tand evalueres. De steder, hvor der er tandkødslommer, foretages nu en oprensning i dybden (Findepuration) og til slut poleres alle tænderne. Alle fund noteres på en tandjournal.

Herefter vendes patienten om på den anden side og hele proceduren gentages på alle tænder på den anden side. Til slut foretages eventuelle mindre hurtige indgreb. Hvis der skal foretages egentlige større operationer, vil vi aftale en ny tid for dette. Dette gøres for at undgå for lange bedøvelser og for at kunne planlægge vores operationstider og undgå for meget ventetid.

hund opereres i tænderne

Et trygt valg

Er det første gang din hund skal have renset tænder? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både hund og ejer. Vi arbejder på at minimere stress når man besøger TandDyreklinikken. Er hunden afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Tandrensningen

Hunden kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje hunden mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om hvad vi har fundet, lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer i forhold til at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere behandlinger, som skal foretages.

En Tandrensning er ikke bare en Tandrensning

Ved en tandrensning er det meget vigtigt, at vi finder alle de tandkødslommer, der er opstået omkring tænderne. Hvis man kun fjerner den synlige tandsten, men glemmer at rense op nede i tandkødslommerne, vil behandlingen ikke have nogen videre gavnlig effekt. Til gengæld vil den grundige oprensning betyde en verden til forskel for sundheden i den enkelte hunds mundhule.

Til at finde tandkødslommerne med, anvender vi en ”pochemåler”. Det er et instrument, som måler dybden fra tandkødskanten og ned til bunden af tandkødslommen. Vi måler flere steder omkring hver enkelt tand, for at skabe os et overblik over sundheden af tænderne, hver især. Man kan sige, at vi behandler mundhulen hos en hund som 42 individuelle patienter (hver tand er en patient for sig).

Til at kunne vurdere tændernes sundhed under overfladen bruger vi røntgen. Tandrøntgenoptagelser i forbindelse med tandrensninger er absolut nødvendigt. Vi anser det for at være en mangelfuld behandling, hvis man laver en tandrensning uden at tage tandrøntgenbilleder. På omkring halvdelen af de patienter, hvor vi ikke har fundet noget ved den kliniske undersøgelse, finder vi en lidelse, som kræver behandling, når vi tager røntgenbilleder. Derfor er røntgen så vigtigt.

På TandDyreklinikken har vi det mantra, at vi ikke vil sende patienter, vi har haft til operation, hjem med ikke opdagede lidelser i mundhulen. For at sikre dette må vi tage røntgen af alle og samtidig lave en grundig klinisk undersøgelse. Tandrøntgen er derfor en del af pakkeprisen på Tandrensning og kan ikke fravælges.

50

Når vi tager røntgenbilleder, finder vi på ca. 50% af hundene behandlingskrævende tandlidelser.

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med en tandudtrækning her.

Hvad koster det?

Prisen på en tandrensning er inklusive bedøvelsen. Alle vores patienter bliver under tandrensningen lagt i fuld bedøvelse, intuberes og tilkobles overvågning af bedøvelsen for at gøre den så sikker som muligt.

Alle tandrensninger er inklusive tandrøntgen af alle tænderne. Dette er en vigtig del af en tandrensning for også at kunne finde de sygdomme, som ikke er synlige med det blotte øje.

Spørgsmål og svar om tandrensning

Hjælper det at børste tænder på hunden?

Ja, det hjælper rigtig meget. Daglig tandbørstning er uden sammenligning den bedste metode til at forebygge og bremse udviklingen af parodontose og betændelse i tandkødet. Spørg gerne på klinikken om gode råd til at komme godt i gang.

Kan man selv fjerne tandsten hjemme med en tandskraber?

Tandsten er ikke i sig selv farlige for sundheden, men de er udtryk for at der gennem nogen tid har været mange bakterier i form af plak på tænderne. Plakken er fyldt med bakterier og årsagen til parodontose. Når man skraber tandsten væk uden at lave en grundig oprensning nede i en eventuel tandkødslomme, så skjuler man parodontosen og risikerer, at den udvikler sig til tandbylder. Derfor fraråder vi, at man selv skraber tandsten væk.

Skyldes dårlig ånde altid tandsten og parodontose?

Nej, der kan være andre årsager. Irritation i slimhinden, sår i munden eller lugt fra maven kan også være mulige årsager – men den uden sammenligning hyppigste årsag er betændelse omkring tænderne, altså parodontose.

Er det ikke nok at give hunden et kødben? Det renser vel tænderne.

Nej, alle de ting hundene tygger i, stimulerer gummerne og blodforsyningen i området. Det er sundt for vævet. Tyggeting har også en rensende effekt på tandsten på de store kindtænder, men ikke på de mindre tænder og ikke nede i tandkødslommerne. Samtidig skal man være varsom med at give sin hund hårde tyggeting, som de kan risikere at knække deres tænder på, som f.eks. knogler og gevirer.

Det siger dyreejerne…

 • Er stadig imponeret over I tager jer tid til at ringe dagen efter

  Jeg har fået en både professionel og behagelig behandling hver gang jeg har været hos jer. Jeg føler mig meget tryg ved at lægge mine hunde i jeres hænder. Jeg føler I har en fantastisk ekspertise, men udstråler også en stor varme overfor dyrene. Er stadig imponeret over I tager jer tid til at ringe og høre til min hund, fordi den er gammel og har været i narkose dagen før. I behandler mine hunde og mig, lige præcis som jeg ønsker at blive behandlet.

  Kirsten Nielsen, november 2017
 • Alle hos Tanddyreklinikken er professionelle, smilende og imødekommende, og jeg er helt tryg ved at lade mine hunde få tandrens her... Den bedste dyretandlæge jeg har prøvet - bare ærgerligt, at de ikke også tager imod menneskepatienter ;o)

  Stina Kjersgaard
 • Jeg er nærmest taknemmelig for jeres professionelle og venlige tilgang til mine hunde. Jeg anbefaler jer til mine hundevenner til hver en tid.

  Gunvor Durhuus Hector
 • Jeg er meget tilfreds med den kompetente behandling både mine hunde og jeg har modtaget gennem alle årene.  Det har været mig en stor glæde også at kunne overvære tandbehandlingen/tandrensningen af mine hunde. Jeg har altid fået imødekommende svar og forklaringer på mine spørgsmål (og de har været mange)  Jeg tror, Jens udfører den nødvendige behandling til gavn for hundens sundhed uden at "overbehandle"! Den rare og behagelige atmosfære i klinikken, som også smitter af på kunderne, scorer I bestemt også et 10-tal på! 🙂

  Med potekram og knus fra Tinga og Minna Birketofte

Mange års erfaring med tandrensninger

På Tanddyreklinikken er vores personale specielt uddannet til at udføre Tandrensninger. Vores dyrlæger har været på en lang række kurser og kongresser med efteruddannelse indenfor netop dette. Vores veterinærsygeplejersker har speciale i tandbehandling og bedøvelse (anæstesi) og har ligeledes års erfaring indenfor tandrensninger.

På TandDyreklinikkens Education Center underviser vi jævnligt andre dyrlæger og veterinærsygeplejersker i netop tandrensninger og optagelse af tandrøntgenbilleder.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid

Forebygge fremfor at behandle. Mange af vores patienter kommer så sent til tandrensning, at der viser sig behov for at operere tænder ud eller anden type af operation for at fjerne smerter og infektion. Vi vil derfor gerne opfordre til, at man ikke venter for længe med at få lavet en Oral Status på sin hund.