Tandkonsultation for kanin og gnaver

Ved en Tandkonsultation på kaniner og gnavere vurderes tænderne på vågen patient. Det betyder, at dyret ikke bliver bedøvet. Det kan derfor nogle gange være vanskeligt at stille præcise diagnoser på tilstande som ligger langt tilbage i munden.

Bestil tid på 44 66 20 40

Sådan foregår en tandkonsultation

Normalt kan vi under en tandkonsultation finde de fleste lidelser og desuden give en god vurdering af, om det er nødvendigt at bedøve patienten ned for at lave en grundig tandbehandling.

Mens ejeres støtter bagkroppen, inspicerer vi munden så godt vi kan. Vi bruger lys og eventuelt holdere til at presse tunge og kinder væk i siden, så vi kan se tænderne.

Samtidig mærker vi efter om der er hævede områder, ømme steder, asymmetri i hovedet eller andre tegn på sygdom.

Savlen og tåreflåd er også symptomer på tandproblemer.

Bestil tid på 44 66 20 40

Du er altid velkommen til at ringe, hvis du har spørgsmål, inden du bestiller tid til en Tandkonsultation til din kanin eller gnaver.

Kaninens tænder vokser hele livet

Kaniner har en anden form for tænder end hunde og katte (og mennesker). Kaniners tænder vokser hele livet og skal derfor slides for ikke at blive for lange. Kaninerne slider deres tænder, når de tygger deres foder. Derfor er fodring af kaniner vigtig – ikke bare for at de skal for korrekt og nok næring, men også fordi foderoptaget skal slide tænderne nok til, at tænderne ikke vokser sig for lange.

Når tænderne bliver for lange vokser de skævt og danner tandspidser. Tænderne kan også vokse ”indad” i kæbeknoglen og give anledning til problemer dér. Det kan få tænderne til at vokse endnu mere skævt og det kan være anledning til smerter, så kaninen spiser mindre og derved slider sine tænder endnu mindre. Kaniner kan på den måde havne i en ond cirkel.

Ved slibning af kaninernes tænder i bedøvelse, kan vi i mundhulen genoprette den rigtige vinkel på tænderne så de igen kan slides normalt og vi kan bryde den onde cirkel.

Hvis tænderne er begyndt at vokse meget skævt eller hvis kaninen fortsat ikke får slidt sine tænder nok, når den tygger – så kommer problemet med tænderne tilbage og man må slibe tænderne igen og igen.

Chinchillaer og marsvins tænder

De gnavere vi oftest behandler på TandDyreklinikken er marsvin og chinchillaer. De har samme udfordringer med foder og slid af deres tænder, som kaninerne har det. Dog er anatomien lidt anderledes, så tænderne skal slibes forskelligt på en kanin, en Chinchilla og på et marsvin.

Ring på 44 66 20 40, hvis du vil bestille en tid

marsvin-tandbehandling

Det siger dyreejerne…

  • Jeg er altid kommet hos Jens og co. med mine kaniner, når der har været noget med tænderne. Jens er super dygtig, og kan varmt anbefale Tanddyreklinikken til alle og enhver. Den bedste professionelle vejledning og behandling, og så er hele personalet dejlige, søde og rare mennesker.

    Line Vyk
  • Super behandling af min kanin, af Jens. Han fik opereret 3 skæve kindtænder ud med stor succes. Altid god behandling og fair priser.

    Sandra Kempf

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid