Fjernelse af tænder

Her kan du læse om, hvornår det er nødvendigt at operere hundens tænder ud, og hvordan operationen foregår på TandDyreklinikken.

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at tanden skal opereres ud

Kontakt os, hvis hunden…

 • har løse tænder.
 • har knækkede tænder.
 • Lugter grimt fra munden.
 • har mere tandsten i den ene side, end i den anden side. Det er et tegn på, at hunden kun tygger med den ene side – og altså har smerter fra den anden side.

Eller hvis hunden…

 • Har ”dobbelttænder”. Dvs mælketænder, som ikke er faldet ud selvom den blivende tand er kommet frem.
 • Vægrer sig ved at lege med sit legetøj
 • Har nedsat ædelyst
 • Savler meget

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan f.eks. hjælpe med råd om der er behov for en Tandkonsultation først, eller om der skal bookes tid til en operation med det samme.

Et trygt valg

Er det første gang din hund skal have opereret tænder ud? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både hund og ejer. Vi arbejder på at minimere stress når man besøger TandDyreklinikken. Er hunden afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Operationen

Hunden kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje hunden mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om hvad vi har fundet, lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer i forhold til at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere behandlinger, som skal foretages.

Sådan foregår en kirurgisk fjernelse af tænder

Patienten bedøves og overvågningen etableres. Herefter laves en afrensning af tænder og mundhule, og der tages tandrøntgenbilleder. Den tand (eller de tænder), som skal opereres ud vurderes nu på røntgen, og der anlægges en lokalbedøvelse.

På TandDyreklinikken anvender vi næsten altid lokalbedøvelse. Selvom patienten er fuldt bedøvet og i princippet ikke kan mærke noget, hjælper lokalbedøvelsen til at stresse kroppen mindre under bedøvelsen og desuden til at patienten ikke har nær så mange smerter efter operationen.

Der laves så en kirurgisk fjernelse af tanden. Dette gøres ved først at løfte en flap af tandkød og blotlægge knoglen henover tanden. Herefter bores en del at knoglen over roden væk, så roden kan løsnes. Tænder med flere rødder deles i mindre stykker, så rødderne kan fjernes én ad gangen.

Når hele tanden er opereret ud, tager vi kontrol røntgen for at være sikre på, at der ikke ligger rodstumper tilbage og for at se, at der ikke er sket skader på det omkringliggende knoglevæv og tænder. Så præpareres den tidligere løftede flap af tandkød og den tilpasses hullet, hvor tanden har siddet, hvorefter den syes fast, så hullet er lukket.

Slut med ondt i tanden

Hunde kommer sig normalt hurtigt efter, at vi har opereret tænder ud. Har vi opereret store tænder ud, og er der syninger, vil vi normalt anbefale opblødt foder, indtil vi har set patienten til en kontrol efter 10-14 dage.

Der kan være en let blødning på operationsdagen, og hunden kan være naturligt træt efter bedøvelsen. Normalt er de dog helt sig selv igen i løbet af et par dage.

Hvis der er særlige restriktioner i forhold til voldsom leg, trækkeleg eller tyggeting, vil det fremgå af de hjemsendelsespapirer, som udleveres sammen med patienten og en grundig forklaring omkring forløbet.

Kontrolbesøget på TandDyreklinikken efter operationen er inkluderet i afregningen for selve behandlingen. Normalt sidder der stadig nogle sting tilbage ved kontrolbesøget – det er helt normalt. De forsvinder af sig selv, men sidder nogle gange op til 3 uger efter operationen.

De tilbagemeldinger vi normalt får i forbindelse med kirurgisk fjernelse af tænder er…

 • Den er blevet mere legesyg
 • Den er gladere
 • Den er mere deltagende og imødekommende
 • Den leger mere med sit legetøj
 • Den er mere tålmodig og overbærende i forhold til andre hunde

Ring på 44 66 20 40, hvis du vil bestille en tid

hvid-hund-sidder-op

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål omkring fjernelse af tænder her.

Hvad koster det?

Prisen afhænger af hvilken tand/hvilke tænder, der skal opereres ud og hvor mange tænder det drejer sig om. Skal mere end én tand opereres ud, vil det ikke koste dobbelt så meget som ved en enkelt tand, men typisk 15-20% mere.

Spørgsmål og svar om tandekstraktion

Gør det ondt at få en tand opereret ud?

Ja, det gør ondt. Vi lægger en lokalbedøvelse, som blokerer en del af smerteoplevelsen og behandler desuden i dagene efter operationen med smertestillende medicin. Men mange af de tænder vi opererer ud, gav inden operationen anledning til tandpine, så faktisk er smerterne mindre efter operationen i forhold til før operationen.

Kan jeg gå på arbejde dagen efter – eller skal jeg blive hjemme?

Normalt kan patienten sagtens være alene dagen efter, så du kan roligt tage på arbejde. Kun med kritiske patienter, eller i tilfælde, hvor der tilstøder komplikationer (fx i form af blødninger) vil vi anbefale, at dyret er under observation dagen efter.

Hvornår kan jeg igen børste tænder?

Normalt kan man børste tænder allerede dagen efter – dog skal man undgå det sted/de steder, hvor der er opereret tænder ud. I de opererede områder kan man vente med tandbørstningen til vi har set patienten til en kontrol af ophelingen efter 10-14 dage.

Det siger dyreejerne…

 • Har været til egen dyrelæge og fået lavet tandrensning på mine to hunde og troede at alt var så godt. Men øv de tager ikke røntgen og kigger efter i lommer, så desværre har begge hunde fået paradentose og måtte få fjernet tænder. Så derfor anbefaler jeg trods prisen og bruge en rigtig hunde tandlæge og ikke spare. Jeg vender tilbage, så jeg ved at mine hunde får den rigtige kontrol og så med et stort plus, de er alle på klinikken så flinke og rare, man føler sig så tryg der, både hunde og deres ejer.

  Annette Albertsen
 • Så vidt det er muligt at vurdere et område man ikke selv har forstand på mærker man en utrolig faglig dygtighed - omtanke og forklaring omkring behandlingen af ens dyr. Samtidig er det så fint at atmosfæren på stedet - fra man træder ind af døren - er helt utrolig imødekommende og venlig.

  Egon Nielsen
 • Høj faglighed og ekspertise, som ikke fås andetsteds. Behagelig og imødekommende betjening fra hele personalets side. Vi føler os altid trygge, når vi "overlader" vores hund til alt personalet i klinikken. Vi bliver altid godt oplyst om, hvad der skal ske med vores hund, samt hvad der sker undervejs i behandlingsforløbet. Selv efter vores besøg i klinikken er vi blevet ringet op, da i ville høre til, hvordan det gik med "patienten" - det føles godt!

  Diana Beckhaug, maj 2017

Mange års erfaring med kirurgisk fjernelse af tænder

Fjernelse af tænder (tandekstraktioner) udføres af vores dygtige dyrlæger. Selvom TandDyreklinikken er en Specialklinik med mange henvisninger af patienter med komplicerede og anderledes sygdomme i mundhulen, så er tandekstraktioner til stadighed en meget stor del af det vi udfører i operationen. Vi har derfor både stor erfaring, men er også i skarp træning. Det betyder, at vi kan udføre operationerne hurtigt og sikkert, hvilket giver den bedste opheling og er den bedste garanti for et godt resultat.

De opererende dyrlæger bistås under operationerne af vores specialuddannede veterinærsygeplejersker og dyrlæge-studerende, som assisterer dyrlægerne og holder øje med patientens velbefindende gennem hele proceduren.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid

Det er frygteligt at have tandsmerter. Hvis du har mistanke om et tandproblem, så vent ikke, men bestil tid til et tandtjek af din hund.