Fjernelse af tænder (tandekstraktioner)
Her kan du læse om, hvornår det er nødvendigt at operere hundens tænder ud, og hvordan operationen foregår på TandDyreklinikken.
Bestil tid på 44 66 20 40
Tegn på at tanden skal opereres ud
Kontakt os, hvis hunden…
- har løse tænder.
- har knækkede tænder.
- lugter grimt fra munden.
- har mere tandsten i den ene side end i den anden side. Det er et tegn på, at hunden kun tygger med den ene side – og altså har smerter fra den anden side.
Eller hvis hunden…
- har ”dobbelttænder”. Dvs. mælketænder, som ikke er faldet ud, selvom den blivende tand er kommet frem.
- vægrer sig ved at lege med sit legetøj.
- har nedsat ædelyst.
- savler meget.
Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40
Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan fx hjælpe med råd om eventuelt behov for en tandkonsultation først, eller om der skal bookes tid til din hund med det samme.
Et trygt valg
Er det første gang din hund skal have fjernet tænder? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.
Modtagelse i klinikken
Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både hund og ejer. Vi arbejder på at minimere stress når man besøger TandDyreklinikken. Er hunden afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.
Operationen
Hunden kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.
Efter behandlingen
Efter endt bedøvelse overvåger vi nøje hunden mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om, hvad vi har fundet og lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktisk information om at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere nødvendige behandlinger.
Sådan foregår en kirurgisk fjernelse af tænder
Når din hund skal have fjernet en eller flere tænder, starter vi med at bedøve den og etablere overvågning. Som forberedelse til selve operationen renser vi tænder og mundhule og tager tandrøntgenbilleder. Den tand (eller de tænder), som skal opereres ud, vurderer vi på røntgen, og derefter anlægger vi lokalbedøvelse.
På TandDyreklinikken anvender vi næsten altid lokalbedøvelse. Selvom patienten allerede er fuldt bedøvet og i princippet ikke kan mærke noget, gør lokalbedøvelsen, at kroppen stresser mindre under bedøvelsen, og desuden har patienten ikke nær så mange smerter efter operationen.
Selve operationen
Nu er vi klar til at lave selve den kirurgiske fjernelse af tanden. Det gør vi ved først at løfte en flap af tandkød og blotlægge knoglen henover tanden. Herefter borer vi en del at knoglen over roden væk, så roden kan løsnes. Tænder med flere rødder deles i mindre stykker, så vi kan fjerne rødderne én ad gangen.
Når hele tanden er opereret ud, tager vi kontrolrøntgen for at være sikre på, at der ikke ligger rodstumper tilbage og for at se, om der er sket skader på omkringliggende knoglevæv og tænder. Så præpareres den tidligere løftede flap af tandkød, og vi sørger for at tilpasse den hullet, hvor tanden har siddet, hvorefter vi syr den fast, så hullet er lukket.
Slut med ondt i tanden
Hunde kommer sig normalt hurtigt, når vi har opereret tænder ud. Har vi opereret store tænder ud, og er der syninger, vil vi normalt anbefale opblødt foder, indtil vi har set patienten til en kontrol efter 10 til 14 dage.
Der kan være en let blødning på operationsdagen, og hunden kan være naturligt træt efter bedøvelsen. Normalt vil hunden dog være helt sig selv igen i løbet af et par dage.
Hvis der er særlige restriktioner i forhold til voldsom leg, trækkeleg eller tyggeting, fremgår af de hjemsendelsespapirer, vi udleverer sammen med patienten, og der vil være en grundig forklaring af forløbet.
Kontrolbesøget på TandDyreklinikken efter operationen er inkluderet i afregningen for selve behandlingen. Normalt sidder der stadig nogle sting tilbage ved kontrolbesøget – det er helt normalt. De forsvinder af sig selv, men sidder nogle gange op til 3 uger efter operationen.
De tilbagemeldinger, vi normalt får i forbindelse med kirurgisk fjernelse af tænder, er…
- Hunden er blevet mere legesyg.
- Hunden er gladere.
- Hunden er mere deltagende og imødekommende.
- Hunden leger mere med sit legetøj.
- Hunden er mere tålmodig og overbærende i forhold til andre hunde.
Ring på 44 66 20 40, hvis du vil bestille en tid
Pris, spørgsmål og svar
Få svar på de mest almindelige spørgsmål om fjernelse af tænder her.
Hvad koster fjernelse af tænder?
Prisen afhænger af hvilken tand eller hvilke tænder, der skal opereres ud, og hvor mange tænder det drejer sig om. Skal mere end én tand opereres ud, vil det ikke koste dobbelt så meget som ved en enkelt tand, men typisk 15-20% mere.
Spørgsmål og svar om tandekstraktion
Gør det ondt at få en tand opereret ud?
Ja, det gør ondt. Vi lægger en lokalbedøvelse, som blokerer en del af smerteoplevelsen og behandler desuden i dagene efter operationen med smertestillende medicin. Men mange af de tænder, vi opererer ud, gav inden operationen anledning til tandpine, så faktisk er smerterne mindre efter operationen end før.
Kan jeg gå på arbejde dagen efter – eller skal jeg blive hjemme?
Normalt kan patienten sagtens være alene dagen efter, så du kan roligt tage på arbejde. Kun med kritiske patienter eller i tilfælde, hvor der tilstøder komplikationer (fx i form af blødninger), vil vi anbefale, at dyret er under observation dagen efter.
Hvornår kan jeg igen børste min hunds tænder?
Normalt kan man børste hundens tænder allerede dagen efter – dog skal man undgå det sted/de steder, hvor der er opereret tænder ud. I de opererede områder kan man vente med tandbørstningen, til vi har set patienten til en kontrol af ophelingen efter 10-14 dage.
Det siger dyreejerne ...
Følte mig tryg, selvom min hund er kompliceret
Min hund er i de bedste hænder
I er super professionelle
Mange års erfaring med kirurgisk fjernelse af tænder
Fjernelse af tænder (tandekstraktioner) udføres af vores dygtige dyrlæger. Selvom TandDyreklinikken er en specialklinik med mange henvisninger af patienter med komplicerede og anderledes sygdomme i mundhulen, udgør tandekstraktioner til stadighed en meget stor del af de operationer, vi udfører. Vi har derfor både stor erfaring og er i skarp træning. Det betyder, at vi kan udføre operationerne hurtigt og sikkert, hvilket giver den bedste opheling og er den bedste garanti for et godt resultat.
De opererende dyrlæger bistås under operationerne af vores specialuddannede veterinærsygeplejersker og dyrlæge-studerende, som assisterer dyrlægerne og holder øje med patientens velbefindende gennem hele proceduren.
Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid
Det er frygteligt at have tandsmerter. Hvis du har mistanke om et tandproblem, så vent ikke, men bestil tid til et tandtjek af din hund.