Operationsstuen på TandDyreklinikken

– en ikke helt almindelig operationsstue

Operationer i mundhulen er sjældent sterile, så det er ikke et rum, hvor de ansatte går rundt i sterile dragter. Samtidig er det et rum med to operationspladser. Vi har nemlig ofte to operationer i gang på samme tid og vi er ikke blege for at spørge hinanden til råds når vi skal vurdere røntgenbilleder eller andet.

Ved hvert bord sidder normalt en dyrlæge som opererer, mens en sygeplejerske hjælper med at fremkalde røntgenbilleder, finde instrumenter og hele tiden holde øje med bedøvelsen.

Ofte sidder der også en dyreejer ved siden af bordet. Det er klienter, som har bestilt en ”Holde-i-Pote Tid”, hvor man kan være med under operationen.

Der kan altså godt være mange mennesker samlet i operationsstuen på samme tid, men vi prøver alligevel altid at skabe en afslappet og behagelig stemning, så både patienterne og deres ejere kan slappe mest muligt af, både før under og efter behandlingen.

Sikker bedøvelse

På TandDyreklinikken er en sikker bedøvelse meget vigtig for os. Vi har flere bedøvelser hver dag, så vi har stor rutine i at bedøve vores patienter på en sikker måde.

Vi er altid opdaterede på ny viden og vi diskuterer ofte idéer til hvordan vi hele tiden kan gøre bedøvelserne bedre.

En god bedøvelse er ikke bare et spørgsmål om at patienten skal overleve. Det er vigtigt at kroppen får nok ilt under operationen og blodtrykket skal være under kontrol, så organerne ikke tager skade. Samtidig vil vi gerne have at dyrene er mindst muligt stressede når de bedøves og selvfølgelig også vågner op uden for meget stress.

Vi smertebehandler på flere forskellige måder, for at sikre, at dyrene har så lidt ondt som muligt. Og vi arbejder målrettet på at undgå infektioner efter operationerne. I gamle dage troede man at antibiotika var den bedste måde at undgå infektioner på, men undersøgelser viser at andre faktorer har stor indflydelse. F.eks. må kropstemperaturen ikke blive alt for lav under operationen og operationen må helst ikke vare alt for længe.

For at sikre alle disse ting, har vi både varme over og under dyrene og vi har overvågning af en lang række parametre som hjælper os til at finjustere bedøvelsen undervejs, så den bliver så hurtig og sikker som muligt.

Altid røntgenbilleder

Man kan let se tænderne i munden på hunde og katte når de er bedøvede. Men tændernes rødder, som ligger gemt i kæben under tandkødet – dem kan man ikke se med det blotte øje.

Derfor tager vi røntgenbilleder af tænderne.

Det er vores erfaring på TandDyreklinikken, at omkring halvdelen af alle de patienter, der ser ud til ikke at fejle noget når vi bare kigger i munden, rent faktisk har sygdomme, som kræver behandling. Sygdomme der kun opdages fordi vi tager røntgenbilleder.

Vi tager derfor altid røntgenbilleder af alle tænderne (medmindre patienten lige for nyligt har været hos os).

Vi tager røntgenbilleder før vi går i gang med operationen. På den måde er vi sikre på at behandlingen bliver den rigtige – på de rigtige tænder. Og vi tager altid røntgen af de behandlede tænder efter behandlingen, så vi kan kontrollere resultatet – f.eks. skal man altid kontrollere kæben efter at en tand er opereret ud. Kontrollen skal sikre at der ikke ligger rester af tanden tilbage i kæben og at kæbeknoglen ikke har taget skade under behandlingen.

Man bør slet ikke lave tandbehandling uden at tage tandrøntgen. Selv ved helt simple behandlinger som rutinemæssig tandrensning, skal der tages røntgenbilleder af tænderne.

”Hold-i-Pote” under operationen

På TandDyreklinikken har vi i mange år haft de meget populære ”Holde-I-Pote Tider”. Her har man som dyreejer mulighed for at være tilstede under hele behandlingen af ens dyr.

Du kan være tilstede i rummet til dele af eller hele operationen – det bestemmer du selv. De fleste vælger at være tilstede sammen med dyret, indtil det er fuldt bedøvet, og igen når patienten igen vågner op. Under selve operationen, der nogle gange kan være både blodig og lidt voldsom, vælger mange at sidde i venteværelset og drikke en kop kaffe, men ønsker du at være tilstede under hele operationen, så må du gerne det.

Vi har ingen hemmeligheder og vil gerne vise jer, hvad vi laver. På TandDyreklinikken synes vi nemlig, at det er utroligt spændende at lave tandbehandlinger.