Rodbehandling af hunde

Her kan du læse om, hvad en rodbehandling er, og hvornår vi anbefaler at rodbehandle hundens tand.

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at hundens tand skal rodbehandles

Kontakt os, hvis hunden…

 • har en knækket tand med hul til tandnerven

Eller hvis hunden…

 • har en misfarvet tand

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan f.eks. hjælpe med råd, om der er behov for en Tandkonsultation først, eller om der skal bookes tid til en operation med det samme.

Et trygt valg

Er det første gang din hund skal have opereret sine tænder? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både hund og ejer. Vi arbejder på at minimere stress når man besøger TandDyreklinikken. Er hunden afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Operationen

Hunden kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje hunden mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om hvad vi har fundet, lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer i forhold til at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere behandlinger, som skal foretages.

Sådan foregår en rodbehandling

Patienten bedøves og overvågningen etableres. Herefter laves en afrensning af tænder og mundhule og der tages tandrøntgenbilleder. Den tand (eller de tænder), som skal opereres vurderes nu på røntgen og der anlægges en lokalbedøvelse. På TandDyreklinikken anvender vi næsten altid lokalbedøvelse. Selvom patienten er fuldt bedøvet og i princippet ikke kan mærke noget, hjælper lokalbedøvelsen til at stresse kroppen mindre under bedøvelsen og desuden til at patienten ikke har nær så mange smerter efter operationen.

Nu laves så selve rodbehandlingen. Tandnerven fjernes helt fra tanden og der rengøres grundigt inde i tanden, hvor tandnerven har siddet (nervehulen). Herefter fyldes nervehulen med en fyldning, som skal være helt tæt og yderst på tandkronen lægges en endelig og slidstærk fyldning.

En rodbehandling kræver en del udstyr og tager længere tid i bedøvelse, end hvis tanden bliver opereret ud.

Rodbehandling eller fjernelse af tanden?

At rodbehandle en tand på hunden er dyrere og tager længere tid i bedøvelse, end at operere tanden ud. Alligevel anbefaler vi ofte rodbehandlinger. Det gør vi fordi man ved en rodbehandling kan bevare tanden, som jo har en funktion i munden. Nogle tænder er vigtigere end andre tænder, f.eks. hjørnetænderne og de store kindtænder. Derfor er det også netop de tænder vi oftest rodbehandler i stedet for at operere dem ud.

En rodbehandling er heller ikke nær så smertefuld en procedure, som en kirurgisk fjernelse af tanden.

rodbehandling hund
rodbehandling hund

Før og efter operation og rodbehandling af knækket hjørnetand.

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Det siger dyreejerne…

 • Ringede om en "lyserød hjørnetand". Det må vi da have set på. Hvor bor du? Øh langt væk. Men så kunne det klares med telefonkonsultation efter at have sendt billeder. Skønt, så kunne jeg nøjes med én tur til Sjælland. Alle var bare så søde og hjælpsomme deres behandling af både mig og Nitan. Tanden blev rodbehandlet - med mig som nysgerrig tilskuer. I dag er Nitan nøjagtigt lige så glad og fjollet som han plejer. Tusind tak for den opfølgende opringning i dag. Det har jeg aldrig oplevet fra andre dyrlæger. Kommer selvfølgelig igen, hvis der skulle blive brug for det.

  Lotte Nissen
 • Det var en super positiv oplevelse. Ikke alene var tandlægen yderst professionel, også assistenterne udviste en viden og ekstraordinær service. Stor tak for den fine behandling og opfølgning.

  Laila og Liva
 • Jeres professionalisme, når det gælder behandling af dyrene, er ikke at opnå højere. Sammen med den har I en sjælden lydhørhed over for dyrets omsorgsperson, der gør, at man føler sig meget, meget tryg. Stemningen på klinikken er rolig og god, hvilken smitter af på de måske nervøse patienter. Jeg er meget taknemmelig for at have fået jer anbefalet af en af mine "hundevenner."

  David Henningsen
 • Der blev taget en helt utrolig hensyn til min hund, som er angst for alt ukendt. At jeg fik lov at være ved Sofus, da han kom ud af narkosen var en helt utrolig god oplevelse for både mig og min hund. Jeg blev meget overrasket over at modtage et opfølgende opkald dagen efter konsultationen - det værdsatte jeg. Det var meget betryggende at kunne sidde og være med under hele forløbet med en hold-i-pote tid. TandDyreklinikken har et super venligt og smilende personale, der gør at man føler sig yderst velkommen, og opkaldet dagen efter for at høre hvordan ens hund har det er en virkelig lækker service at give! Det er her jeg fremadrettet kommer i hvertfald 🙂

  Trine Marott, september 2017

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål omkring rodbehandling her.

Hvad koster det?

Prisen afhænger af hvilken tand/hvilke tænder, der skal rodbehandles.

Spørgsmål og svar om Rodbehandlinger

Gør det ondt at få en tand rodbehandlet?

Det er minimalt, hvad der er af smerter i forbindelse med en rodbehandling. Vi lægger dog alligevel en lokalbedøvelse, inden vi går i gang og giver nogle gange en smertestillende injektion, som har effekt i et døgn efter operationen.

Kan jeg gå på arbejde dagen efter – eller skal jeg blive hjemme?

Normalt kan patienten sagtens være alene dagen efter, så du kan roligt tage på arbejde.

Kan tanden skifte farve efter en rodbehandling?

Ja, det kan den godt. En rodbehandlet tand har ikke nogen levende tandnerve indeni og tørrer derfor ud efter en rodbehandling. Det kan medføre lidt farveændring i tanden. Det har ingen betydning for hunden, det er rent kosmetisk.

Mange års erfaring med rodbehandlinger

På TandDyreklinikken har vi mange års erfaring med rodbehandlinger og har været med i udviklingen af systemer til at gøre rodbehandlingerne mere effektive og sikre. Vi udvikler til stadighed sammen med flere firmaer, teknikkerne og underviser andre dyrlæger i udførelsen af rodbehandlinger.

Udover en lang erfaring indenfor rodbehandlinger, har vi også stor rutine, fordi vi stort set dagligt laver rodbehandlinger på klinikken.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid