Skip to content

Mælketænder

Mælketænder, som ikke falder normalt ud, er et problem, vi ofte ser. I nogle tilfælde kan fejlen have alvorlige følgevirkninger. Kontakt os, hvis din hvalp har problemer med mælketænderne.

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at mælketænder skal opereres ud

Tilbageholdte mælketænder kan ses hos alle hunderacer, men ses hyppigst hos små hunde. Katte kan også – om end sjældent – have tilbageholdte mælketænder. 

Kontakt tanddyrlægen, hvis…

Dobbelt tænder mælketand

Eller hvis hvalpen…

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Vi sidder altid klar til at hjælpe med svar på dine spørgsmål. Er der tvivl om, hvorvidt mælketænder skal behandles, finder vi en tid til en konsultation, hvor vi kan vurdere tænderne.

Et trygt valg

Er det første gang din hvalp skal opereres? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både hund og ejer. Vi arbejder på at minimere stress, når I besøger TandDyreklinikken. Er hunden afslappet, får den en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Operationen

Hunden kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse overvåger vi nøje hunden, mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om, hvad vi har fundet og lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer om at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere nødvendige behandlinger.

Sådan foregår operation af mælketænder

Efter operationen

Ring på 44 66 20 40, hvis du vil bestille en tid

Det normale tandskifte

Hunde fødes normalt uden tænder.

Når de er omkring 20 dage gamle, begynder de at få mælketænder, og når de er omkring 50 dage gamle, har de fået alle deres 28 mælketænder.

Når de er omkring 100 dage gamle, begynder de at tabe mælketænderne (de begynder med at skifte fortænderne).

Når de er omkring 200 dage gamle, vil alle mælketænderne normalt være faldet ud, og alle de 42 blivende tænder vil normalt være brudt frem. De blivende tænder fortsætter dog med at vokse sig større og længere, indtil hundene er omkring 10 måneder gamle (300 dage).

Fejlbid på mælketænderne

Fejlbid på mælkehjørnetænderne er noget, vi ret ofte ser. Det betyder, at underkæbens mælkehjørnetænder tygger op i ganen, og det gør ondt på hvalpen. Samtidig kan det hæmme den videre udvikling af underkæben, fordi den er ”låst” af de to mælkehjørnetænder, som sidder fast i ganen.

På TandDyreklinikken anbefaler vi, at man behandler disse fejlbid så hurtigt som muligt. Det gøres oftest ved at operere de to mælkehjørnetænder ud. I nogle tilfælde kan man også vælge at sætte en lille bøjle på mælketænderne for at afhjælpe problemet. Man kan vælge dette, fordi det mindsker risikoen for, at der vil være den samme bidfejl på de blivende hjørnetænder. Prisen for at operere mælketænder ud og sætte bøjle på er næsten den samme.

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med en tandekstraktion her.

Hvad koster bortoperation af mælketænder?

Prisen for at operere mælketænder ud afhænger af, hvor mange tænder det drejer sig om. Der er tale om en pakkepris, som inkluderer alt og altså er den samme uanset, om der er komplikationer med knækkede rødder eller andet.

Der findes tre forskellige pakkepriser for fjernelse af mælketænder: 1-2 mælketænder, 3-4 mælketænder og 5 eller flere mælketænder.

Spørgsmål og svar om tandekstraktion

Ja, det gør ondt. Vi lægger en lokalbedøvelse, som blokerer en del af smerteoplevelsen og behandler desuden i dagene efter operationen med smertestillende medicin. Men mange af de tænder vi opererer ud, gav inden operationen anledning til tandpine, så faktisk er smerterne mindre efter operationen end før.

Normalt kan patienten sagtens være alene dagen efter, så du kan roligt tage på arbejde. Kun med kritiske patienter, eller i tilfælde hvor der tilstøder komplikationer (fx i form af blødninger) vil vi anbefale, at dyret er under observation dagen efter.

Normalt kan man børste tænder allerede dagen efter – dog skal man undgå det sted/de steder, hvor der er opereret tænder ud. I de opererede områder kan man vente med tandbørstningen, til vi har set patienten til en kontrol af ophelingen efter 10-14 dage.

Det siger dyreejerne ...

Vi havde en rigtig god oplevelse
En rigtig god oplevelse. Alt foregik med ro og overblik og med hund og ejer i centrum ❤️
Per Hemmingsen
Jeg afleverer trygt mit pelsede guld
Jeg føler mig altid 100 procent tryg ved at aflevere mit dyrebareste pelsede guld hos jer. I ved, hvad I laver, og man kan samtidig mærke, at I brænder for det. Derudover behandler I dyrene, som var de jeres egne. Så al ros herfra!
Maria Jensen
Nærværende og positiv formidling til ejer
Jeg oplever et personale, som ikke bare er meget, meget professionelle, når det kommer til alle former for tandpleje og tandbehandling, men som i lige så høj grad er nærværende og omsorgsfulde over for deres dyrepatienter. Formidlingen til dyrets menneske oplever jeg også som både nærværende og grundig. Det er udelukkende en meget positiv og tryg oplevelse at få dit dyr ordnet tænder på TandDyreklinikken.
David Henningesen

Mange års erfaring med fjernelse af mælketænder

Selvom det ”bare” er mælketænder, kræver det en vis forsigtighed at operere dem ud. Mælketænderne er tynde, fine og knækker nemt. Man skal være sikker på at få alle rodstumper med ud, og så skal man passe på ikke at beskadige de blivende tænder.

På TandDyreklinikken er det kun dyrlæger med særlig træning i det, som foretager tandekstraktioner (fjernelse af tænder).

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid

Problemer med mælketænderne skal løses så hurtigt som muligt, så det ikke ødelægger placeringen af de blivende tænder, der skal holde hele livet. Hvis du er i tvivl, så bestil først tid til en vurdering af tænderne på TandDyreklinikken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!​

Nyhedsbrevtilmelding

I vores nyhedsbreve finder du:

  • Gode tips og tricks til dit kæledyr
  • Patienthistorier
  • Hverdagen på klinikken
  • Tilbud
  • Konkurrencer
  • Og meget mere! 

Klinikken holder ferielukket i perioden fra den 15. juli til og med den 26. juli 2024.