Mælketænder
Mælketænder, som ikke falder normalt ud, er et problem, vi ofte ser. I nogle tilfælde kan fejlen have alvorlige følgevirkninger. Kontakt os, hvis din hvalp har problemer med mælketænderne.
Bestil tid på 44 66 20 40
Tegn på at mælketænder skal opereres ud
Tilbageholdte mælketænder kan ses hos alle hunderacer, men ses hyppigst hos små hunde. Katte kan også – om end sjældent – have tilbageholdte mælketænder.
Kontakt tanddyrlægen, hvis…
- der er ”dobbelte” tænder. Det vil sige, at der sidder en mælketand, mens der på samme sted også er kommet en blivende tand frem.
- mælketænderne er knækkede.
- mælketænder er løse uden at falde ud gennem længere tid.
Eller hvis hvalpen…
- lugter grimt fra munden.
- ikke vil tygge sin mad eller bide i legetøj.
- har mælketænder, som tygger op i ganen, fordi de sidder forkert.
Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40
Vi sidder altid klar til at hjælpe med svar på dine spørgsmål. Er der tvivl om, hvorvidt mælketænder skal behandles, finder vi en tid til en konsultation, hvor vi kan vurdere tænderne.
Et trygt valg
Er det første gang din hvalp skal opereres? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.
Modtagelse i klinikken
Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både hund og ejer. Vi arbejder på at minimere stress, når I besøger TandDyreklinikken. Er hunden afslappet, får den en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.
Operationen
Hunden kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.
Efter behandlingen
Efter endt bedøvelse overvåger vi nøje hunden, mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om, hvad vi har fundet og lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer om at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere nødvendige behandlinger.
Sådan foregår operation af mælketænder
Når din hund er bedøvet, og al overvågningen sat til, tager vi tandrøntgen af alle tænderne. På den måde kan vi både vurdere mælketænderne og de blivende tænder, som er på vej frem. Røntgenbillederne fortæller os, hvilke mælketænder der skal opereres ud. På billederne kan man også se de blivende tænder, og hvordan de ligger i kæben i forhold til rødderne af mælketænderne, så vi forsigtigt kan operere mælketænderne ud uden at beskadige de blivende tænder.
Inden vi går i gang med at operere tænder ud, lægger vi en lokalbedøvelse, som sørger for, at der er mindre smerte efter operationen, når patienten er vågen igen.
Når vi har opereret mælketænderne ud, tager vi igen røntgenbilleder. Denne gang for at kontrollere, at der ikke ligger rodstumper tilbage og samtidig for at tjekke, at vi ikke har forvoldt skade på kæben eller de andre tænder under operationen.
Efter operationen
Når operationen er færdig, vågner hvalpen stille og roligt igen, og vi ringer til dig (hvis du ikke er på klinikken allerede), så den lille hund kan blive hentet, og hund og ejer sammen kan tage hjem for at komme sig – og for hundens vedkommende blive forkælet.
Normalt heler sårene efter operationen uden yderligere behandling, men hvis ekstraktionen er vanskelig – fx hvis roden knækker – kan det blive nødvendigt at lukke mere op og efterfølgende sy såret sammen. Stingene forsvinder af sig selv, men i nogle tilfælde giver vi smertestillende medicin til et par dage med hjem.
Ring på 44 66 20 40, hvis du vil bestille en tid
Det normale tandskifte
Hunde fødes normalt uden tænder.
Når de er omkring 20 dage gamle, begynder de at få mælketænder, og når de er omkring 50 dage gamle, har de fået alle deres 28 mælketænder.
Når de er omkring 100 dage gamle, begynder de at tabe mælketænderne (de begynder med at skifte fortænderne).
Når de er omkring 200 dage gamle, vil alle mælketænderne normalt være faldet ud, og alle de 42 blivende tænder vil normalt være brudt frem. De blivende tænder fortsætter dog med at vokse sig større og længere, indtil hundene er omkring 10 måneder gamle (300 dage).
Fejlbid på mælketænderne
Fejlbid på mælkehjørnetænderne er noget, vi ret ofte ser. Det betyder, at underkæbens mælkehjørnetænder tygger op i ganen, og det gør ondt på hvalpen. Samtidig kan det hæmme den videre udvikling af underkæben, fordi den er ”låst” af de to mælkehjørnetænder, som sidder fast i ganen.
På TandDyreklinikken anbefaler vi, at man behandler disse fejlbid så hurtigt som muligt. Det gøres oftest ved at operere de to mælkehjørnetænder ud. I nogle tilfælde kan man også vælge at sætte en lille bøjle på mælketænderne for at afhjælpe problemet. Man kan vælge dette, fordi det mindsker risikoen for, at der vil være den samme bidfejl på de blivende hjørnetænder. Prisen for at operere mælketænder ud og sætte bøjle på er næsten den samme.
Pris, spørgsmål og svar
Få svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med en tandekstraktion her.
Hvad koster bortoperation af mælketænder?
Prisen for at operere mælketænder ud afhænger af, hvor mange tænder det drejer sig om. Der er tale om en pakkepris, som inkluderer alt og altså er den samme uanset, om der er komplikationer med knækkede rødder eller andet.
Der findes tre forskellige pakkepriser for fjernelse af mælketænder: 1-2 mælketænder, 3-4 mælketænder og 5 eller flere mælketænder.
Spørgsmål og svar om tandekstraktion
Gør det ondt at få en tand opereret ud?
Ja, det gør ondt. Vi lægger en lokalbedøvelse, som blokerer en del af smerteoplevelsen og behandler desuden i dagene efter operationen med smertestillende medicin. Men mange af de tænder vi opererer ud, gav inden operationen anledning til tandpine, så faktisk er smerterne mindre efter operationen end før.
Kan jeg gå på arbejde dagen efter – eller skal jeg blive hjemme?
Normalt kan patienten sagtens være alene dagen efter, så du kan roligt tage på arbejde. Kun med kritiske patienter, eller i tilfælde hvor der tilstøder komplikationer (fx i form af blødninger) vil vi anbefale, at dyret er under observation dagen efter.
Hvornår kan jeg igen børste min hunds tænder?
Normalt kan man børste tænder allerede dagen efter – dog skal man undgå det sted/de steder, hvor der er opereret tænder ud. I de opererede områder kan man vente med tandbørstningen, til vi har set patienten til en kontrol af ophelingen efter 10-14 dage.
Det siger dyreejerne ...
Vi havde en rigtig god oplevelse
Jeg afleverer trygt mit pelsede guld
Nærværende og positiv formidling til ejer
Mange års erfaring med fjernelse af mælketænder
Selvom det ”bare” er mælketænder, kræver det en vis forsigtighed at operere dem ud. Mælketænderne er tynde, fine og knækker nemt. Man skal være sikker på at få alle rodstumper med ud, og så skal man passe på ikke at beskadige de blivende tænder.
På TandDyreklinikken er det kun dyrlæger med særlig træning i det, som foretager tandekstraktioner (fjernelse af tænder).
Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid
Problemer med mælketænderne skal løses så hurtigt som muligt, så det ikke ødelægger placeringen af de blivende tænder, der skal holde hele livet. Hvis du er i tvivl, så bestil først tid til en vurdering af tænderne på TandDyreklinikken.