Mælketænder

Mælketænder som ikke falder normalt ud er et problem, vi ofte ser. I nogle tilfælde kan fejlen have alvorlige følgevirkninger. Kontakt os, hvis din hvalp har problemer med mælketænderne.

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at mælketænder skal opereres ud

Tilbageholdte mælketænder kan ses hos alle hunderacer, men ses hyppigst hos små hunderacer. Katte kan også – om end sjældent – have tilbageholdte mælketænder. Vær opmærksom på disse tegn hos din hund:

Kontakt tanddyrlægen, hvis…

 • Der er ”dobbelte” tænder. Det vil sige, at der sidder en mælketand, mens der på samme sted også er kommet en blivende tand frem.
 • Mælketænderne er knækkede.
 • Hvis mælketænder er løse uden at falde ud gennem længere tid.

Eller hvis hvalpen…

 • Lugter grimt fra munden.
 • Ikke vil tygge sin mad eller bide i legetøj.
 • Har mælketænder som tygger op i ganen, fordi de sidder forkert.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Vi sidder altid klar til at hjælpe med svar på dine spørgsmål. Er der tvivl om mælketænder skal behandles, finder vi en tid til en konsultation, hvor vi kan vurdere tænderne.

Et trygt valg

Er det første gang din hvalp skal opereres? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både hund og ejer. Vi arbejder på at minimere stress, når I besøger TandDyreklinikken. Er hunden afslappet, får den en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Operationen

Hunden kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje hunden mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om, hvad vi har fundet, lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer i forhold til at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere behandlinger, som skal foretages.

Sådan foregår operation af mælketænder

Når patienten er bedøvet og al overvågningen sat til, så tager vi tandrøntgen af alle tænderne. Vi kan så vurdere både mælketænderne og de blivende tænder, som er på vej frem. Røntgenbillederne fortæller os hvilke mælketænder, der skal opereres ud. På billederne kan man også se de blivende tænder, og hvordan de ligger i kæben i forhold til rødderne af mælketænderne, så vi forsigtigt kan operere mælketænderne ud, uden at beskadige de blivende tænder.

Inden vi går i gang med at operere tænder ud, lægger vi en lokalbedøvelse, som sørger for at der er mindre smerte efter operationen, når patienten er vågen igen.

Normalt heler sårene efter operationen uden yderligere behandling, men hvis ekstraktionen er vanskelig – fx hvis roden knækker – kan det blive nødvendigt at lukke mere op og efterfølgende sy såret sammen. Stingene forsvinder af sig selv, men i nogle tilfælde giver vi smertestillende medicin til et par dage med hjem.

Efter at vi har opereret mælketænderne ud, tager vi igen røntgenbilleder. Denne gang for at kontrollere, at der ikke ligger rodstumper tilbage og samtidig for at se, at vi ikke har forvoldt skade på kæben eller de andre tænder under operationen.

Herefter kan hvalpen vågne igen, og vi ringer til ejeren (hvis de da ikke er tilstede på klinikken allerede), så de kan hente den lille hund, og de sammen kan tage hjem for at komme sig og blive forkælet.

Ring på 44 66 20 40, hvis du vil bestille en tid

når hundens mælketænder ikke falder ud selv

Det normale tandskifte

Hunde fødes normalt uden tænder.

Når de er omkring 20 dage gamle, begynder de at få mælketænder, og når de er omkring 50 dage gamle, har de fået alle deres 28 mælketænder.

Når de er omkring 100 dage gamle, begynder de at tabe mælketænderne (de begynder med at skifte fortænderne).

Når de er omkring 200 dage gamle vil alle mælketænderne normalt være faldet ud og alle de 42 blivende tænder vil normalt være brudt frem. De blivende tænder fortsætter dog med at vokse sig større og længere, indtil hundene er omkring 10 måneder gamle (300 dage).

Fejlbid på mælketænderne

Det ses ikke så sjældent, at der er fejlbid på mælkehjørnetænderne. Det betyder at underkæbens mælkehjørnetænder tygger op i ganen og det gør ondt på hvalpen. Samtidig kan det hæmme den videre udvikling af underkæben fordi den er ”låst” af de to mælkehjørnetænder, som sidder fast i ganen.

På TandDyreklinikken anbefaler vi, at man behandler disse fejlbid så hurtigt som muligt. Det gøres oftest ved at operere de to mælkehjørnetænder ud. I nogle tilfælde kan man også vælge at sætte en lille bøjle på mælketænderne for at afhjælpe problemet. Dette vælges fordi risikoen for, at der vil være den samme bidfejl på de blivende hjørnetænder, mindskes. Prisen for at operere mælketænder ud og sætte bøjle på er næsten den samme

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med en tandudtrækning her.

Hvad koster det?

Prisen for at operere mælketænder ud afhænger af, hvor mange tænder det drejer sig om. Der er tale om en Pakkepris, som er inklusive alt og altså den samme uanset om der er komplikationer med knækkede rødder eller andet.

Der findes tre forskellige pakkepriser for fjernelse af mælketænder; 1-2 mælketænder, 3-4 mælketænder og 5 eller flere mælketænder.

Spørgsmål og svar om tandekstraktion

Gør det ondt at få en tand opereret ud?

Ja, det gør ondt. Vi lægger en lokalbedøvelse, som blokerer en del af smerteoplevelsen og behandler desuden i dagene efter operationen med smertestillende medicin. Men mange af de tænder vi opererer ud, gav inden operationen anledning til tandpine, så faktisk er smerterne mindre efter operationen i forhold til før operationen.

Kan jeg gå på arbejde dagen efter – eller skal jeg blive hjemme?

Normalt kan patienten sagtens være alene dagen efter, så du kan roligt tage på arbejde. Kun med kritiske patienter, eller i tilfælde, hvor der tilstøder komplikationer (fx i form af blødninger) vil vi anbefale, at dyret er under observation dagen efter.

Hvornår kan jeg igen børste tænder?

Normalt kan man børste tænder allerede dagen efter – dog skal man undgå det sted/de steder, hvor der er opereret tænder ud. I de opererede områder kan man vente med tandbørstningen til vi har set patienten til en kontrol af ophelingen efter 10-14 dage.

Det siger dyreejerne…

 • Stor professionalitet og behagelig stemning Jeg oplevede en stor professionalitet og en meget behagelig stemning / tone imellem de ansatte, samtidig med at man som hundeejer fik lov til at sidde med på sidelinien og have mulighed for at se, hvad der skete og for at stille spørgsmål undervejs.

  Kirsten Kargård, december 2017
 • Tak for en utrolig dejlig modtagelse og behandling af Lady, jeg var ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at hun var i de bedste hænder og allerede dagen efter var hun fuldstændig sig selv og tyggede hudben mv, helt utroligt med tanke på alle de hvalpetænder der blev fjernet. Så vi vil bare sige tak for alt også den lille ekstra service  😉 vi ses om seks måneder til kontrol af de tænder der skal holdes øje med fremover.

  Lone Torp
 • Vi er ejere af MilliBar. Den lille schæferhvalp der kom til tanddyreklinikken med en flækket kindtand, som ingen dyrlæger havde opdaget, eller i det hele tager ment hunden fejlede noget, andet end noget der kunne klares med smertestillende. Den flækkede kindtand viste sig også at være en brækket kæbe. En kæbe der har været brækket i 12 dage. Vi er lykkelige over den hjælp og behandling vi har fået i dag. Det kan vi slet ikke sætte ord på. Sjældent har vi oplevet så dejligt et klima at være i, og så hjertelig en modtagelse. At kunne være med under hele operationen og kunne spørge til alt - er GULD værd. Af hjertet TAK

  Jesper og Belinda Sinnbec

Mange års erfaring med fjernelse af mælketænder

Selvom det ”bare” er mælketænder, kræver det en vis forsigtighed at operere dem ud. Mælketænderne er tynde, fine og knækker nemt. Man skal være sikker på at få alle rodstumper med ud og så skal man passe på ikke at beskadige de blivende tænder.

På TandDyreklinikken foretages tandekstraktioner (fjernelse af tænder) kun af dyrlæger med særlig træning i dette.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid

Problemer med mælketænderne skal løses så hurtigt som muligt, så det ikke ødelægger placeringen af de blivende tænder, der skal holde hele livet. Hvis du er i tvivl, så bestil først tid til en vurdering af tænderne på TandDyreklinikken.