Skip to content

Pas på din hunds tænder – de skal holde hele livet

Vidste du, at…

Sunde tænder giver en sund hund

Sygdomme i munden påvirker ikke kun tænderne. Det er velkendt, at betændelse i munden kan påvirke sundheden andre steder i kroppen. Bakterier fra tænderne kan give sygdom i andre organer som fx hjerte, lever og nyrer. Derfor er en sund mundhule en vigtig del af en sund krop, og vi ser ofte, at hunde, som har haft betændelse i mundhulen, får en betydelig bedring i deres generelle sundhed, når de får ordnet deres tænder.

På TandDyreklinikken hører vi ofte kommentarer som ”han er blevet en meget gladere hund efter tandbehandlingen”, eller ”hun opfører sig igen som en hvalp og er blevet mere legesyg”.

Hunden siger ikke til, når den har ondt…

…så det er dit job som hundeejer at holde øje med de små tegn, der kan være på, at din hund har tandsmerter:

Tandkødsbetændelse er den mest almindelige sygdom hos hunde

Rester af foder i munden blandes med spyt og bakterier og danner en hvidlig hinde (plak), som lægger sig på tænderne, især ved tandkødskanten. I denne plak trives bakterierne rigtig fint, og hvis ikke plakken fjernes (fx ved tandbørstning), vil den give tandkødsbetændelse, som kan ses ved, at tandkødet bliver rødt og lidt hævet i kanten. Plakken kan også forkalke og blive til tandsten.

Plak og tandsten, som ikke fjernes, medvirker til, at tandkødsbetændelsen udvikler sig til den mere alvorlige parodontose, hvor betændelsen breder sig i dybden, og knoglen omkring tænderne nedbrydes.

Du kan ikke børste tandsten væk med en tandbørste. Det kræver en tandrensning at fjerne tandsten og behandle tandkødsbetændelsen.

Hvornår skal din hund have en tandrensning?

Vi anbefaler en tandrensning, når der er synlige tandsten og tandkødsbetændelse. Små hunde er mere udsatte for at udvikle parodontose end store hunde. Derfor anbefaler vi ofte tandrensning tidligere til små hunde end til store hunde.

Hvor tidligt i livet, en hund har behov for tandrensning, hænger sammen med flere ting: Som nævnt, om det er en lille eller en stor hund. Men selv inden for den samme race kan der være store individuelle forskelle. Ligesom hos mennesker vil nogle danne mere tandsten end andre. Her spiller genetiske faktorer ind, men kosten har også en vigtig betydning. Endelig er det meget vigtigt at huske på, at daglig tandbørstning er en meget effektiv måde at holde tænderne sunde på og altså udsætte behovet for tandrensning.

Hvis du er hundeejer til en hund af en af de mindre racer, skal du forberede dig på, at din hund formentlig får behov for sin første tandrensning, når den er mellem 1 og 2 år gammel.

Hvad sker der, hvis tandsten ikke fjernes?

Ca. 8 ud af 10 hunde over 2 år har tandsten

Tandsten er i sig selv ikke farligt. Men tandsten er beviset på, at der har siddet plan på tænderne i længere tid.

Plak indeholder mange bakterier og er ansvarlig for udviklingen af parodontose. Tandsten har en ru overflade og er et perfekt ”gemmested” for ny plak med farlige bakterier, som kan kravle ned i tandkødslommerne og udvikle parodontose.

Så hvis din hund har tandsten, er det vigtigt, at de bliver fjernet, ligesom at plakken på tænderne og i tandkødslommerne bliver renset af.

God tandpleje hos hunde

Daglig tandbørstning er vigtig. For de fleste hunde er det ikke nok at give dem tyggepinde eller foder, som forebygger tandsten. Det kan ikke erstatte tandbørstningen. Se nedenfor hvordan du gør.

Tjek regelmæssigt din hunds mund

Er der rødt og betændt tandkød, belægninger på tænderne eller knækkede, misfarvede eller på anden måde beskadigede tænder, bør du kontakte os. Det samme gælder, hvis der er sår i munden eller knuder/hævelse.

Få tjekket tænderne hvert år

Sæt kryds i kalenderen mindst én gang årligt til et tandtjek hos dyrlægen. De fleste hunde vil have behov for at få renset tænderne grundigt i bedøvelse hvert år.

Forebyg tandproblemerne

Husk, at det er både sundere og lettere at forebygge tandproblemer, inden de opstår, end det er at behandle dem, når først problemerne er tilstede!

Lær, hvordan du børster tænder på din hund – og forebyg tandproblemer

Som hundeejer kan du gøre en stor forskel på din hunds sundhed, blot ved regelmæssigt at børste dens tænder. Tag en snak med vores dygtige medarbejdere på klinikken. Vi kan hjælpe dig med tips og tricks til at komme godt i gang med tandbørstningen.

Eller du kan se videoen, hvor specialdyrlæge Jens Ruhnau viser, hvordan du kan børste tænder på hunden.

Bestil en tid til en tandkonsultation

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!​

Nyhedsbrevtilmelding

I vores nyhedsbreve finder du:

  • Gode tips og tricks til dit kæledyr
  • Patienthistorier
  • Hverdagen på klinikken
  • Tilbud
  • Konkurrencer
  • Og meget mere!