Pas på din hunds tænder – de skal holde hele livet

Vidste du, at…

 • Hunde har to tandsæt? Først 28 mælketænder og dernæst 42 voksentænder.
 • 2 ud af 3 hunde har problemer med tænderne?
 • Daglig tandbørstning er den mest effektive måde til at forebygge dårlige tænder?
 • Dårlig ånde er et symptom på dårlig mundhygiejne og eventuelle sygdomme?

Sunde tænder giver en sund hund

Sygdomme i munden påvirker ikke kun tænderne. Det er velkendt, at betændelse i munden kan påvirke sundheden andre steder i kroppen. Bakterier fra tænderne kan give sygdom i andre organer, som fx hjerte, lever og nyrer. Derfor er en sund mundhule en vigtig del af en sund krop og vi ser ofte, at hunde som har haft betændelse i mundhulen får en betydelig bedring i deres generelle sundhed, når de får ordnet deres tænder.

På TandDyreklinikken hører vi ofte kommentarer som ”han er blevet en meget gladere hund efter tandbehandlingen” eller ”hun opfører sig igen som en hvalp og er blevet mere legesyg”.

hunde siddende

Hunden siger ikke til, når den har ondt…

…så det er dit job som hundeejer, at holde øje med de små tegn, der kan være på, at din hund har tandsmerter:

 • Dårlig ånde
 • Brunlige/gullige belægninger på tænderne. Især på hjørne- og kindtænder i overkæben
 • Problemer med at tygge – eller tygger kun i den ene side
 • Nedsat appetit
 • Hunden savler mere end normalt
 • Hunden tager poterne op til munden eller kører hovedet hen ad gulvet
 • Besvær med at åbne eller lukke munden
 • Blødning ved tandbørstningen
 • Helt eller delvist knækkede tænder
 • Atypisk aggressiv, irritabel eller nedstemt adfærd
 • Ømt, rødt eller hævet tandkød

Tandkødsbetændelse er den mest almindelige sygdom hos hunde

Rester af foder i munden blandes med spyt og bakterier og danner en hvidlig hinde (plak), som lægger sig på tænderne, især ved tandkødskanten. I denne plak trives bakterierne rigtig fint og hvis ikke plakken fjernes (fx ved tandbørstning) vil den give tandkødsbetændelse, som kan ses ved at tandkødet bliver rødt og lidt hævet i kanten. Plakken kan også forkalke og blive til tandsten.

Plak og tandsten som ikke fjernes medvirker til at tandkødsbetændelsen udvikler sig til den mere alvorlige parodontose, hvor betændelsen breder sig i dybden og knoglen omkring tænderne nedbrydes.

Tandsten kan ikke børstes væk med en tandbørste. For at fjerne tandsten og behandle tandkødsbetændelsen vil det derfor være nødvendigt med en tandrensning.

Hvornår skal din hund have en tandrensning?

Tandrensning anbefales når der er synlige tandsten og tandkødsbetændelse. Små hunde er mere udsatte for at udvikle parodontose end store hunde. Derfor anbefales tandrensning ofte tidligere til små hunde end til store hunde.

Hvor tidligt i livet en hund har behov for tandrensning hænger sammen med flere ting. Som nævnt, om det er en lille eller en stor hund. Men selv indenfor den samme race, kan der være store individuelle forskelle. Ligesom hos mennesker vil nogle danne mere tandsten end andre. Her spiller genetiske faktorer ind, men kosten har også en vigtig betydning. Endelig er det meget vigtigt at huske på, at daglig tandbørstning er en meget effektiv måde at holde tænderne sunde på.

I takt med at små hunderacer bliver mere og mere populære, bliver der behov for tandrensning på yngre og yngre hunde. I dag vil de fleste hunde have behov for en tandrensning allerede når de er mellem 1 og 2 år gamle.

Hvad sker der, hvis tandsten ikke fjernes?

Hvis tandsten ikke fjernes og bakterierne i plakken får lov til at formere sig ned i tandkødslommerne, vil betændelsen brede sig i dybden til egentlig parodontose. Det giver både smerter og infektion. Kroppens immunforsvar skal hele tiden kæmpe imod infektionen fra parodontosens bakterier. Bakterierne får på den måde mulighed for at sprede sig via blodbanen og give anledning til små betændelser andre steder i kroppen. Ofte ser vi også at betændelsen breder sig ned omkring tandroden, så der dannes en tandbyld. I de tilfælde må tanden opereres ud.

80

Ca. 8 ud af 10 hunde over 2 år har tandsten

Tandsten er i sig selv ikke farligt. Men tandsten er beviset på, at der på tænderne i længere tid har siddet plak.

Plak indeholder mange bakterier og er ansvarlig for udviklingen af parodontose. Tandsten har en ru overflade og er således et perfekt ”gemmested” for ny plak med farlige bakterier, som kan kravle ned i tandkødslommerne og udvikle parodontose.

Tandsten skal derfor fjernes, samtidig med at plakken renses af på tænderne og nede i tandkødslommerne.

liggende-beagle

God tandpleje hos hunde

Daglig tandbørstning er vigtig. For de fleste hunde er det ikke nok at give dem tyggepinde eller foder, som forebygger tandsten. Det kan ikke erstatte tandbørstningen. Se nedenfor hvordan du gør.

 • Tjek regelmæssigt din hunds mund
  Er der rødt og betændt tandkød, belægninger på tænderne eller knækkede, misfarvede eller på anden måde beskadigede tænder, bør du kontakte os. Det samme gælder, hvis der er sår i munden eller knuder/hævelse.
 • Få tjekket tænderne hvert år
  Sæt kryds i kalenderen mindst én gang årligt til et tandtjek hos dyrlægen. De fleste hunde vil have behov for at få renset tænderne grundigt i bedøvelse hvert år.
 • Forebyg tandproblemerne
  Husk, at det er både sundere og lettere at forebygge tandproblemer, inden de opstår, end det er at behandle dem, når først problemerne er tilstede!

Lær, hvordan du børster tænder på din hund – og forebyg tandproblemer

Som hundeejer kan du gøre en stor forskel på din hunds sundhed, blot ved regelmæssigt at børste dens tænder. Tag en snak med vores dygtige medarbejdere på klinikken. Vi kan hjælpe dig med tips og tricks til at komme godt i gang med tandbørstningen.

Eller du kan se videoen, hvor specialdyrlæge Jens Ruhnau viser, hvordan du kan børste tænder på hunden.

Bestil en tid til en Tandkonsultation

Du kan booke tid hos os til en Tandkonsultation og få vurderet hundens tænder og generelle mundhulesundhed. Hvis der er behov for det, kan der efterfølgende findes en tid til tandrensning.

For at få en fuldstændig sikker vurdering af tændernes sundhed, vil det ofte være nødvendigt at tage tandrøntgenbilleder. Dette gøres, når hunden er bedøvet – normalt i forbindelse med tandrensningen.

I alvorlige tilfælde – for at undgå, at bedøvelsen bliver for langvarig og for at kunne planlægge operationstiden – vil vi til den første bedøvelse lave en komplet tandrensning og røntgenoptagelser af alle tænderne. Dette kaldes en ”Oral Status”. Efter en Oral Status kan man så i samråd med hundens ejer planlægge operationen; hvilke tænder kan bevares og hvilke tænder må opereres ud.