Slibning af tænder/ korrektion af biddet
Hvis kaninens eller gnaverens tænder ikke bliver slidt nok, når den spiser, kan det være nødvendigt at slibe tænderne eller korrigere biddet.
Bestil tid på 44 66 20 40
Sådan foregår en tandslibning
Ved tandslibning, som normalt ikke er smertevoldende, anvender vi en let bedøvelse. Dyrene får en maske over næsen og får ilt og bedøvelsesgas til de sover.
Vi tager røntgenbilleder i flere forskellige planer, så vi kan vurdere tændernes længde, vækstretning og eventuelle tandspidser. Samtidig kan vi vurdere knoglen for mulige reaktioner, der kunne give smerter (inflammation eller infektion).
Herefter sliber vi tænderne forsigtigt, mens vi hele tiden holder pause, køler tænderne og renser munden med fugtige vatpinde. Vi sliber tænderne fri for tandspidser og retter tyggefladerne op til de normale vinkler, som er forskellige, afhængigt af om patienten er en kanin, en chinchilla eller et marsvin.
Ud fra røntgenbillederne og hvordan mundhulen ser ud, kan vi efter en tandslibning give en vurdering af, hvor stor risiko der er for, at patienten igen skal komme til tandslibning. De fleste kaniner og gnavere har desværre behov for gentagne behandlinger.
Nogle gange ser vi dog, at en enkelt behandling er nok. Det er i tilfælde, hvor der ikke er opstået en permanent skævhed i væksten af tænderne, og hvis patienten efterfølgende spiser foder, som giver et tilpas slid af tænderne.
Bestil tid på 44 66 20 40
Er du i tvivl om din kanin, chinchilla eller marsvin har brug for at få slebet tænderne, så er du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål, inden du bestiller tid.
Fejlbid hos kaniner og gnavere
Vi ser nogle gange underbid eller overbid hos kaniner og gnavere. Det betyder, at fortænderne ikke når sammen og derfor ikke slides. Det betyder, at fortænderne vokser sig for lange og låser kæbernes bevægelse, så kindtænderne heller ikke kan slides normalt.
Det er en medfødt/udviklingsmæssig defekt, og derfor ser vi disse problemer hos helt unge dyr. Behandlingen er, at operere de skæve fortænder ud. Dyrene kan sagtens leve uden fortænder, men kan selvfølgelig ikke gnave hele gulerødder eller barken af æblegrene, hvis de ikke har nogle fortænder. De kan heller ikke selv bide græs af plænen, men hvis de får hø og græs, som er plukket, kan de sagtens spise det.