Resorptive læsioner
Resorptive læsioner hos katte er en smertefuld sygdom, som resulterer i , at kroppens egne celler begynder at nedbryde tænderne. Den eneste behandling af resorptive læsioner er kirurgisk fjernelse af de angrebne tænder.
Bestil tid på 44 66 20 40
Tegn på at min kat har resorptive læsioner
Resorptive læsioner opstår, når særlige celler, som egentlig skulle ”rydde op” og hjælpe immunforsvaret, bliver for ivrige og begynder at nedbryde de ellers sunde tænder. Processen kaldes ”resorption” og vil i mange tilfælde hos katten være smertefuld.
Undersøgelser har vist, at omkring halvdelen af alle katte har resorptive læsioner, så det er en meget almindelig sygdom og derfor årsag til vedvarende smerter hos rigtig mange katte.
Kontakt os, hvis din kat…
- har nedsat ædelyst.
- har problemer med at tygge maden.
- pludselig ikke kan spise tørkost.
- bliver vred, når du kæler den omkring munden.

Eller hvis…
- du kan se rødligt misfarvede tænder.
- du opdager tandkød, som vokser op langs tanden i kanten af kronen.
- tænderne ser ”muse-gnavede” ud.
Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40
Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan fx hjælpe med råd om, hvorvidt der er behov for en tandkonsultation først, eller om der skal bookes tid til en operation med det samme.
Et trygt valg
Er det første gang din kat skal have opereret tænder ud? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken
Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både kat og ejer. Vi arbejder på at minimere stress, når man besøger TandDyreklinikken. Er katten afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Operationen
Katten kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen
Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje katten, mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om, hvad vi har fundet og lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktisk information om håndtering af patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere behandlinger, som skal foretages.
Sådan foregår en operation for resorptive læsioner hos kat
Katten bedøves, og der etableres den nødvendige overvågning af bedøvelsen og etableres varme, så katten ikke bliver for kold under operationen. Så renses tænderne med ultralyd, og der tages røntgenbilleder af alle tænderne. Tænderne vurderes derefter enkeltvis – både ved inspektion i munden og på røntgenbillederne. Er tænderne sunde og raske, eller er der resorptive læsioner, som giver anledning til smerter?
Er der resorptive læsioner, opereres de angrebne tænder ud. Dette gøres ved først at løfte en flap af tandkød og blotlægge knoglen henover tanden. Herefter bores en del at knoglen over roden væk, så roden kan løsnes. Tænder med flere rødder deles i mindre stykker, så rødderne kan fjernes én ad gangen.
Når hele tanden er opereret ud, tages kontrolrøntgen for at være sikker på, at der ikke ligger rodstumper tilbage og for at se, at der ikke er sket skader på det omkringliggende knoglevæv og tænder. Så præpareres den tidligere løftede flap af tandkød, og den tilpasses hullet, hvor tanden har siddet, hvorefter den syes fast, så hullet er lukket.
Efter operationen
Katte er normalt hurtige til at hele op efter en operation. Det gælder også i mundhulen. Hvis der er fjernet hjørnetænder eller store kindtænder, vil der være syet i munden. Vi anbefaler i så fald, at katten tilbydes opblødt foder, indtil vi har set den til en kontrol af helingen 10-14 dage efter operationen.
På operationsdagen vil katten være træt efter hjemkomsten, og det kan bløde let fra sårene i munden, men allerede næste dag er katten normalt frisk igen og opfører sig næsten, som den plejer.
Stingene i munden forsvinder af sig selv, men kan godt sidde helt op til 3 uger, før de forsvinder. Der kan derfor samle sig lidt skidt omkring trådene. Hvis det lugter, kan der renses med klorhexidin mundrens.
Da mange af vores patienter har haft ondt, inden de blev opereret, oplever mange katteejere, at deres katte i løbet af en uges tid liver op og bliver gladere, end de var før operationen. De leger mere, er mere sociale, spiser bedre og soignerer sig mere.
Ring på 44 66 20 40, hvis du vil bestille en tid

Pris, spørgsmål og svar
Få svar på de mest almindelige spørgsmål omkring fjernelse af tænder her.
Hvad koster det?
Prisen afhænger af hvilken tand/hvilke tænder, der skal opereres ud, og hvor mange tænder det drejer sig om. Skal mere end én tand opereres ud, vil det ikke koste dobbelt så meget som ved en enkelt tand, men typisk 15-20% mere.
Spørgsmål og svar om tandekstraktion
Gør det ondt at få en tand opereret ud?
Ja, det gør ondt. Vi lægger en lokalbedøvelse, som blokerer en del af smerteoplevelsen og behandler desuden i dagene efter operationen med smertestillende medicin. Men mange af de tænder, vi opererer ud, gav inden operationen anledning til tandpine, så faktisk er smerterne mindre efter operationen end før.
Kan jeg gå på arbejde dagen efter – eller skal jeg blive hjemme?
Normalt kan patienten sagtens være alene dagen efter, så du kan roligt tage på arbejde. Kun med kritiske patienter eller i tilfælde, hvor der tilstøder komplikationer (fx i form af blødninger) vil vi anbefale, at dyret er under observation dagen efter.
Hvornår kan jeg igen børste min kats tænder?
Normalt kan man børste tænder allerede dagen efter – dog skal man undgå det sted/de steder, hvor der er opereret tænder ud. I de opererede områder kan man vente med tandbørstningen, til vi har set patienten til en kontrol af ophelingen efter 10-14 dage.
Det siger dyreejerne ...
Det var en omsorg, der varmede
På TandDyreklinikken føler jeg mig meget tryg ved den behandling, mine katte får
Man forstår, hvad Jens gør - og hvorfor
Det bliver TandDyreklinikken, der får lov at tage sig af mundhuleproblemer hos mine katte fremover
Mange års erfaring med operation af resorptive læsioner
På TandDyreklinikken har vi i snart 20 år undervist andre i, hvordan man opererer tænder ud på katte, når tænderne er angrebet af resorptive læsioner.
Vi opererer stort set dagligt katte og den hyppigste type operation, vi udfører på katte, er netop operation af resorptive læsioner. Vi er grundige med at finde sygdommene og har stor erfaring i at operere de dårlige tænder ud. Vi gør det ofte, har det bedste udstyr til behandlingen og er i skarp træning. Derfor kan vi tilbyde en hurtig og sikker behandling.