Resorptive læsioner

Resorptive læsioner hos katte er en smertefuld sygdom, hvor kroppens egne celler begynder at nedbryde tænderne. Den eneste behandling af resorptive læsioner er kirurgisk fjernelse af de angrebne tænder.

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at min kat har resorptive læsioner

Resorptive læsioner opstår, når særlige celler, som egentlig skulle ”rydde op” og hjælpe immunforsvaret, bliver for ivrige og begynder at nedbryde de ellers sunde tænder. Processen kaldes ”resorption” og vil i mange tilfælde hos katten være smertefuld.

Undersøgelser har vist, at omkring halvdelen af alle katte har resorptive læsioner, så det er en meget almindelig sygdom og derfor årsag til vedvarende smerter hos rigtig mange katte.

Kontakt os, hvis din kat…

 • Din kat har nedsat ædelyst
 • Har problemer med at tygge maden
 • Pludselig ikke kan spise tørkost
 • Bliver vred, når du kæler den omkring munden

Eller hvis…

 • Du kan se rødligt misfarvede tænder
 • Du opdager tandkød, som vokser op langs tanden i kanten af kronen
 • Tænderne ser ”muse-gnavede” ud

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan f.eks. hjælpe med råd om der er behov for en Tandkonsultation først, eller om der skal bookes tid til en operation med det samme.

Et trygt valg

Er det første gang din kat skal have opereret tænder ud? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både kat og ejer. Vi arbejder på at minimere stress, når man besøger TandDyreklinikken. Er katten afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Operationen

Katten kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje katten, mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om, hvad vi har fundet, lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer i forhold til at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere behandlinger, som skal foretages.

Sådan foregår en operation for resorptive læsioner hos kat

Katten bedøves og der etableres al den nødvendige overvågning af bedøvelsen og etableres varme, så katten ikke bliver for kold under operationen. Så renses tænderne af med ultralyd og der tages røntgenbilleder af alle tænderne. Tænderne vurderes så enkeltvis – både ved inspektion i munden og på røntgenbillederne og de er sunde og raske, eller om der er resorptive læsioner, som giver anledning til smerter.

Er der resorptive læsioner, opereres de angrebne tænder ud. Dette gøres ved først at løfte en flap af tandkød og blotlægge knoglen henover tanden. Herefter bores en del at knoglen over roden væk, så roden kan løsnes. Tænder med flere rødder deles i mindre stykker, så rødderne kan fjernes én ad gangen.

Når hele tanden er opereret ud, tages kontrolrøntgen for at være sikke på, at der ikke ligger rodstumper tilbage og for at se, at der ikke er sket skader på det omkringliggende knoglevæv og tænder. Så præpareres den tidligere løftede flap af tandkød og den tilpasses hullet hvor tanden har siddet, hvorefter den syes fast, så hullet er lukket.

Efter operationen

Katte er normalt hurtige til at hele op efter en operation. Det gælder også i mundhulen. Hvis der er fjernet hjørnetænder eller store kindtænder, vi der være syet i munden. Vi anbefaler i så fald, at katten tilbydes opblødt foder indtil vi har set den til en kontrol af helingen 10-14 dage efter operationen.

På operationsdagen vil katten være træt efter hjemkomsten og det kan bløde let fra sårene i munden, men allerede næste dag er de normalt friske igen og opfører sig næsten som de plejer.

Stingene i munden forsvinder af sig selv, men kan godt sidde helt op til 3 uger før de forsvinder. Der kan derfor samle sig lidt skidt omkring trådene. Hvis det lugter, kan der renses med klorhexidin mundrens.

Da mange af vores patienter har haft ondt inden de blev opereret, oplever mange katteejere, at deres katte i løbet af en uges tid liver op og bliver gladere end de var før operationen. De leger mere, er mere sociale, spiser bedre og soignerer sig mere.

Ring på 44 66 20 40, hvis du vil bestille en tid

Kat der går

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål omkring fjernelse af tænder her.

Hvad koster det?

Prisen afhænger af hvilken tand/hvilke tænder, der skal opereres ud og hvor mange tænder det drejer sig om. Skal mere end én tand opereres ud, vil det ikke koste dobbelt så meget som ved en enkelt tand, men typisk 15-20% mere.

Spørgsmål og svar om tandekstraktion

Gør det ondt at få en tand opereret ud?

Ja, det gør ondt. Vi lægger en lokalbedøvelse, som blokerer en del af smerteoplevelsen og behandler desuden i dagene efter operationen med smertestillende medicin. Men mange af de tænder vi opererer ud, gav inden operationen anledning til tandpine, så faktisk er smerterne mindre efter operationen i forhold til før operationen.

Kan jeg gå på arbejde dagen efter – eller skal jeg blive hjemme?

Normalt kan patienten sagtens være alene dagen efter, så du kan roligt tage på arbejde. Kun med kritiske patienter, eller i tilfælde, hvor der tilstøder komplikationer (fx i form af blødninger) vil vi anbefale, at dyret er under observation dagen efter.

Hvornår kan jeg igen børste tænder?

Normalt kan man børste tænder allerede dagen efter – dog skal man undgå det sted/de steder, hvor der er opereret tænder ud. I de opererede områder kan man vente med tandbørstningen til vi har set patienten til en kontrol af ophelingen efter 10-14 dage.

Det siger dyreejerne…

 • Min kat, Sheba, fik en yderst professionel og grundig tandbehandling. Jeg fik svar på alle mine spørgsmål. Efter operationen fik jeg medicin med hjem til hende med en rigtig fin instruktion i, hvornår og hvordan Sheba skulle have medicinen. Dagen efter Shebas operation blev jeg ringet op af TandDyreklinikken, som spurgte, hvordan hun havde det. Det var en omsorg, der varmede. TandDyreklinikken kan helt klart anbefales - en bedre behandling findes ikke.

  Susanne Holm-Lauritzen
 • Sødt personale med en meget høj faglig viden og erfaring. Har fem katte ialt og det bliver fremover Tanddyreklinikken der får lov at tage sig af mundhuleproblemer hos dem.

  Lene Larsen, december 2017
 • Tandklinikken er top professionelle. Har som katteejer i mange år været i berøring med mange forskellige dyrlæger. På tandklinikken føler jeg mig meget tryg i forhold til den behandling mine katte får. Vi mennesker går jo også til en tandlæge når det handler om vores tænder og ikke den almene praktiserende læge. Derfor er jeg meget glad for at jeg hørte om tandklinikken gennem de sociale medier.

  Jannie Sandersen
 • Tryg og kompetent behandling. Har været hos Jens flere gange med mine to katte - altid samme, fremragende behandling. God tid, ingen stress. Rart for dyr og mennesker. Og meget pædagogisk - man forstår, hvad Jens gør - og hvorfor. Tak!

  Anne Meiniche

Mange års erfaring med operation af resorptive læsioner

På TandDyreklinikken har vi i snart 20 år undervist andre i, hvordan man opererer tænder ud på katte, når tænderne er angrebet af resorptive læsioner.

Vi opererer stort set dagligt katte og den hyppigste type operation vi udfører på katte er netop operation af resorptive læsioner. Vi er grundige med at finde sygdommene og har stor erfaring i at operere de dårlige tænder ud. Vi gør det ofte, har det bedste udstyr til behandlingen og er i skarp træning. Derfor kan vi tilbyde en hurtig og sikker behandling.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid