Kronisk mundhulebetændelse

Hos katte findes et sygdomskompleks som kaldes Kronisk Mundhulebetændelse.
Sygdommen rammer omkring 4% af vores katte.

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at min kat har kronisk mundhulebetændelse

Kontakt os, hvis katten…

 • Savler meget
 • Lugter fra munden
 • Holder op med at soignere sig
 • Spiser mindre og langsomt

Eller hvis den…

 • Virker øm ved berøring omkring munden
 • Er rød i tandkødet og i mundhuleslimhinden
 • Er rød og hævet nede i halsen (du kan måske se det når den gaber)
 • Kommer med smerteytringer når den gaber

Kronisk Mundhulebetændelse kaldes også LymfoPlasmocytærGingivoStomatit (LPGS) og Feline Chronic Gingivitis Stomatitis Syndrome (FCGSS).

Sygdommen starter ved påvirkning af både virus (Calici) og nogle bakterier. Men andre faktorer spiller også ind; miljø, gener og stress.

Kattene får en betændelse i mundhulen, som kan være meget voldsom. Selve betændelsen kan sidde i hele mundhulen, men den kan også være koncentreret specifikke steder i munden; f.eks. omkring tænderne eller i svælget.

kat med kronisk mundhulebetændelse

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan f.eks. hjælpe med råd om der er behov for en Tandkonsultation først, eller om der skal bookes tid til en operation med det samme.

Et trygt valg

Er det første gang din kat skal opereres? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både kat og ejer. Vi arbejder på at minimere stress, når I besøger TandDyreklinikken. Er katten afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Operationen

Katten kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje katten, mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om hvad vi har fundet, lavet og hvilken medicin, der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktiske informationer i forhold til at håndtere patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere behandlinger, som skal foretages.

Hvordan behandles Kronisk Mundhulebetændelse

I langt de fleste tilfælde af Kronisk Mundhulebetændelse, bliver man nødt til at operere rigtig mange tænder ud. Ofte ALLE tænderne i hele munden. Og det er vigtigt med røntgen, at kontrollere, at der ikke ligger rester af rødder tilbage ned i kæben, da det kan forhindre ophelingen af sygdommen.

I nogle tilfælde, hvor betændelsen er begrænset til den bagerste del af mundhulen, kan man bevare hjørnetænderne.

Selvom kattene bliver helt eller delvist tandløse, ser vi oftest en markant forbedring af deres livskvalitet. Mange af kattene lever efterfølgende et helt normalt liv uden tænder; de kan fange mus og spise tørkost, uden problemer.

I omkring 25% af tilfældene med Kronisk Mundhulebetændelse, er det nødvendigt med supplerende/understøttende medicinsk behandling efter at tænderne er blevet opereret ud. Der findes forskellige typer af medicinsk behandling. Nogle skal have medicin i lav dosis resten af livet og nogle blot i en overgangsperiode.

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål om kronisk mundhulebetændelse.

Hvad koster det?

Ved kronisk mundhulebetændelse fjernes ofte alle tænderne. I nogle tilfælde lader man dog hjørnetænderne sidde tilbage. Det afhænger af sygdommens udbredelse hos den enkelte kat.

Prisen for operationen er inklusive bedøvelsen, overvågning, smertebehandling og et kontrolbesøg efter operationen til vurdering af ophelingen.

Spørgsmål og svar

Bliver alle katte med kronisk mundhulebetændelse helbredt, når tænderne opereres ud?

Nej, ikke alle katte. 60-70% af kattene bliver så gode, at de ikke har ondt og ikke behøver behandling i fremtiden. For de resterende katte findes der supplerende behandlinger med medicin, som kan give gode resultater i omkring 80% til 90% af disse. Ældre katte som har haft sygdommen i lang tid, er længere tid om at få fuld effekt af operationen.

Smitter kronisk mundhulebetændelse?

De fleste katte med kronisk mundhulebetændelse (99%) har også calicivirus. Calicivirus kan smitte. Mange katte er dog bærere af calicivirus uden at udvikle sygdom.

Kan en kat spise uden sine tænder?

Ja sagtens. De fleste katte vender tilbage til at spise det foder de plejede tidligere, kort tid efter en operation. De kan spise tørkost og katte, som lever ude og tager byttedyr (mus og fugle) vil typisk blive ved med dette.

Det siger dyreejerne…

 • Tandklinikken er top professionelle. Har som katteejer i mange år været i berøring med mange forskellige dyrlæger. På tandklinikken føler jeg mig meget tryg i forhold til den behandling mine katte får. Vi mennesker går jo også til en tandlæge når det handler om vores tænder og ikke den almene praktiserende læge. Derfor er jeg meget glad for at jeg hørte om tandklinikken gennem de sociale medier.

  Jannie Sandersen
 • Sødt personale med en meget høj faglig viden og erfaring. Har fem katte ialt og det bliver fremover Tanddyreklinikken der får lov at tage sig af mundhuleproblemer hos dem.

  Lene Larsen, december 2017
 • Min kat, Sheba, fik en yderst professionel og grundig tandbehandling. Jeg fik svar på alle mine spørgsmål. Efter operationen fik jeg medicin med hjem til hende med en rigtig fin instruktion i, hvornår og hvordan Sheba skulle have medicinen. Dagen efter Shebas operation blev jeg ringet op af TandDyreklinikken, som spurgte, hvordan hun havde det. Det var en omsorg, der varmede. TandDyreklinikken kan helt klart anbefales - en bedre behandling findes ikke.

  Susanne Holm-Lauritzen
 • Tryg og kompetent behandling. Har været hos Jens flere gange med mine to katte - altid samme, fremragende behandling. God tid, ingen stress. Rart for dyr og mennesker. Og meget pædagogisk - man forstår, hvad Jens gør - og hvorfor. Tak!

  Anne Meiniche

Mange års erfaring med kronisk mundhulebetændelse

På TandDyreklinikken har vi den største rutine i at operere kattes tænder ud. Derfor kan vi gøre det både hurtigt og sikkert.

Det er en fordel når mange tænder – eller dem alle sammen – skal opereres ud. Vi kan normalt klare denne store behandling i én bedøvelse. Det er en stor fordel for katten og det afkorter den samlede tid med smerter efter en operation.

Ophelingen bliver hurtigere og risikoen for komplikationer bliver mindre.

Det kræver dog, at katten ligger godt og stabilt i bedøvelsen. Det er derfor vi arbejder med en sikker bedøvelse hvor vi under hele forløbet holder øje med en lang række parametre. Efter operationen behandler vi selvfølgelig katten med smertestillende medicin.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid

Har du mistanke om at din kat har kronisk mundhulebetændelse? Så kontakt os og bestil en tid til en tandkonsultation eller operation.