Skip to content

Kronisk mundhulebetændelse

Hos katte findes et sygdomskompleks, som kaldes kronisk mundhulebetændelse.
Sygdommen rammer omkring 4% af  alle katte.

Bestil tid på 44 66 20 40

Tegn på at min kat har kronisk mundhulebetændelse

Kontakt os, hvis katten…

Eller hvis den…

Hvad er kronisk mundhulebetændelse?

Kronisk mundhulebetændelse kaldes også LymfoPlasmocytærGingivoStomatit (LPGS) og Feline Chronic Gingivitis Stomatitis Syndrome (FCGSS).

Sygdommen starter ved påvirkning af både virus (Calici) og bakterier. Men andre faktorer spiller også ind: miljø, gener og stress.

Kattene får en betændelse i mundhulen, som kan være meget voldsom. Selve betændelsen kan sidde i hele mundhulen, men den kan også være koncentreret specifikke steder i munden, fx omkring tænderne eller i svælget.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40

Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål. Vi kan fx hjælpe med råd om, hvorvidt der er behov for en tandkonsultation først, eller om du skal booke tid til en operation med det samme.

Et trygt valg

Er det første gang din kat skal opereres? Bare rolig, den er i trygge hænder. Se her, hvordan det foregår.

Modtagelse i klinikken

Vi sørger altid for at skabe så trygge og rolige rammer som muligt for både kat og ejer. Vi arbejder på at minimere stress, når man besøger TandDyreklinikken. Er katten afslappet, får man en bedre bedøvelse – både indsovning og opvågning.

Operationen

Katten kommer ind på vores specialindrettede operationsstue med moderne bedøvelses- og tandlægeudstyr. Selve behandlingen foregår i fuld bedøvelse. Mens vi opererer, har vi en række maskiner til overvågning af patienten. Dette giver en sikker, skånsom og stabil bedøvelse. Samtidig kan vi justere bedøvelsen undervejs og give smertestillende behandling, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen

Efter endt bedøvelse, overvåger vi nøje katten, mens den vågner. Vi skriver en udførlig journal og laver hjemsendelsespapirer, som indeholder al nødvendig information om, hvad vi har fundet og lavet, og hvilken medicin der eventuelt skal gives hjemme. Desuden indeholder hjemsendelsespapirerne praktisk information om håndtering af patienten efter hjemkomst, eventuelle kontrolbesøg eller yderligere nødvendige behandlinger.

Hvordan behandles kronisk mundhulebetændelse?

Artikler og historier fra virkeligheden om dyr, vi har hjulpet

Pris, spørgsmål og svar

Få svar på de mest almindelige spørgsmål om kronisk mundhulebetændelse.

Hvad koster behandling af kronisk mundhulebetændelse hos kat?

Ved kronisk mundhulebetændelse fjernes alle tænderne ofte. I nogle tilfælde lader man dog hjørnetænderne sidde tilbage. Det afhænger af sygdommens udbredelse hos den enkelte kat.

Prisen for operationen er inklusive bedøvelsen, overvågning, smertebehandling og et kontrolbesøg efter operationen, hvor vi vurderer ophelingen.

Spørgsmål og svar

Nej, ikke alle katte. 60-70% af kattene bliver så gode, at de ikke har ondt og ikke behøver behandling i fremtiden. For de resterende katte findes der supplerende behandlinger med medicin, som kan give gode resultater for 80-90%. Ældre katte, som har haft sygdommen i lang tid, er længere om at få fuld effekt af operationen.

De fleste katte med kronisk mundhulebetændelse (99%) har også calicivirus. Calicivirus kan smitte. Mange katte er dog bærere af calicivirus uden at udvikle sygdom.

Ja sagtens. De fleste katte vender tilbage til at spise det samme foder som tidligere kort tid efter en operation. De kan spise tørkost, og katte, som lever ude og tager byttedyr (mus og fugle), vil typisk blive ved med dette.

Det siger dyreejerne ...

I er rigtig dygtige med narkosen
Meget dygtige. I ved virkelig hvad I gør, når det kommer til tænder. Er også rigtig dygtige med narkosen. Min kat kom ud af det mere frisk end ved tidligere tand operationer hos anden dyrlæge.
Peter Bæk Olsen
Der er altid hjælp at hente
Utrolig god dyrlæge, som var rolig, tydelig og god til forklare, hvad der skulle ske med vores kat. Den pris, der blev givet på overslaget, var også den, vi betalte. Utrolig søde og dygtige sygeplejersker. God udskrivningsrapport, hvor der bl.a. stod, hvad der var lavet, og hvordan vi skulle forholde os den næste dag. Opkald dagen efter fra personale, hvor I spurgte til vores kat. Altid hjælp at hente over telefonen, når vi blev bekymret over vores katte ikke ville spise efter operationen. Dejlig at vide, at at der bliver fulgt op på vores kat ca. 10 til 14 dage efter operationen.
Helle Christiansen
I passer på dyrene, som var det jeres egne
Virkelig god service. Blev taget godt imod, og alt blev forklaret, så man vidste, hvad der ville ske. Havde ikke problemer med at skulle aflevere min kat til behandling, da man fik indtrykket af at I ville passe på mit kæreste eje, som var det jeres egen. Vil 100% anbefale, oplevelsen kunne ikke havet været bedre.
Maja Groot
Både dyr og mennesker kan føle sig trygge
Jeg synes virkelig, at der bliver gjort noget for, at dyr og ejere skal føle sig tryg. Der udover er hele klinikken meget effektiv.
Charlotte Niemann

Mange års erfaring med kronisk mundhulebetændelse

På TandDyreklinikken har vi den største rutine i at operere kattes tænder ud. Derfor kan vi gøre det både hurtigt og sikkert.

Det er en fordel, når mange tænder – eller dem alle sammen – skal opereres ud. Vi kan normalt klare denne store behandling i én bedøvelse. Det er en stor fordel for katten, og det afkorter den samlede tid med smerter efter en operation.

Ophelingen bliver hurtigere, og risikoen for komplikationer bliver mindre.

Det kræver dog, at katten ligger godt og stabilt i bedøvelsen. Derfor arbejder vi med en sikker bedøvelse, hvor vi under hele forløbet holder øje med en lang række parametre. Efter operationen behandler vi selvfølgelig katten med smertestillende medicin.

Ring til TandDyreklinikken på 44 66 20 40 og bestil tid

Har du mistanke om at din kat har kronisk mundhulebetændelse? Så kontakt os og bestil en tid til en tandkonsultation eller operation.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!​

Nyhedsbrevtilmelding

I vores nyhedsbreve finder du:

  • Gode tips og tricks til dit kæledyr
  • Patienthistorier
  • Hverdagen på klinikken
  • Tilbud
  • Konkurrencer
  • Og meget mere!